SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vali, Tabiat Parkını Gezdi

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2022 00:05
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2022 00:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Vali, Tabiat Parkını Gezdi
Vali Karahan, beraberinde Doğankent Kaymakamı Mustafa Ayvat, İl Emniyet Müdürü Uğur Öztürk ve Ak Parti Doğankent İlçe Başkanı Rüşan Özden ile “Harşit Tabiat Parkı Teklif Sahası” bölgesinde incelemelerde bulunarak yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Çatalağaç ve Doymuş Şelalelerinin, Giresun il merkezine 80 km.(1 saat mesafede) Doğankent ilçe merkezine ise 5 km. mesafede olduğunu söyleyen yetkililer, Harşit çayına akan Çatalağaç köyünde Eriklik deresi ve bunun kolu olan Verdese deresi ile Doymuş köyünden Harşit çayına akan Değirmen dere ve Uzunkaya derelerinin Harşit Çayına döküldüğü yerde 3 adet şelale bulunduğunu belirttiler.

Doğankent Kaymakamı Ayvat, Vali Karahan’a tabiat parkı sahası ile ilgili verdiği bilgide; bölgenin tehlikeye maruz, kaybolmaya yüz tutmuş, doğal yolla oluşmuş ender, emsalsiz, nadir orman, su ve kaya ekosistemlerinden oluştuğunu, bitki örtüsü, yaban hayatı özellikleri ve ekosistem zenginliği ile kendine özgü ekosistem biyolojik çeşitliliğini barındırmakta olduğunu söyledi.

Ak Parti Doğankent İlçe Başkanı Özden’de tabiat parkı çalışmaları ile ilgili olarak Vali Karahan’a verdiği bilgide, bölgenin ekosistem biyolojik zenginliğinin yanı sıra aynı zamanda manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat alanlarından olduğunu, bu nedenle 2016 yılı Haziran ayında Tabiat Parkı olarak tescili için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne teklif edildiğini ve şu anda Orman ve Su İşleri Bakanlığında Tescil edilmeyi beklendiğini aktardı.

Harşit Tabiat Parkı teklif sahası ile ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı 12.Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından verilen bilgide; Teklifi yapılan alanın 49,71 hektar orman arazisi 1,33 hektar ölçüm dışı su olmak üzere toplamda 51,04 hektar olduğu belirtildi.

Verilen bilgilere göre; Çatalağaç Köyünde Eriklik ve Verdese deresinin Harşit Çayına aktığı kısımda kademeli inerek 4 şelale oluşturmaktadır. Bu şelalelerden 1 tanesi yaklaşık 25 metreden akmakta, yol kenarında bulunan şelale ise yaklaşık 20 metreden akmaktadır. Bu kısımda tarihi çalışır vaziyette bir değirmen bulunmaktadır.

Doymuş köyünde Değirmen derenin Harşit çayına ulaştığı noktada yaklaşık 20 metreden akan görünüşü ve peyzaj değeri olan bir şelale bulunmaktadır. Bu şelale de köy içerisinden 3 kademeli şekilde Harşit çayına akmaktadır.

Doymuş köyünde Uzunkaya deresinin Harşit çayına döküldüğü kısımda yaklaşık 15 metreden dökülen başka bir şelale de bulunmaktadır.

Bölgede Orman Ekosistemi ile Akarsu Ekosistemi kısmen de Kaya Ekosistemi gözlenmektedir. Karışık Orman Ekosistemi; Bozuk Kızılağaç, Kızılağaç, Bozuk Meşe, Meşe, Gürgen gençliği, Kayın, Kayın gençliği, Kestane gençliği, Ladin, genç Fındık ile su kenarlarında bulunan Çınar, Dişbudak, Söğüt, Kavak, Akçaağaç, Karaağaç, Düdüklük, orman ekosistemini oluşturmaktadır.

Kayalık Ekosistem; Şelalelerin etrafında sert kayaçlar halinde ve Çöten mevkii ve bu mevkiinin karşısında kalan Doymuş köyü kısmında kayaçlar halinde gözlenmektedir.










 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.