SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bir Dost Bir Kitap ve Kazıkbeli Yaylası

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2014 18:14
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2014 18:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Bir Dost Bir Kitap ve Kazıkbeli Yaylası
Geçtiğimiz hafta içinde kargodan gelen bir kitap beni heyecanlandırdı. Az çok mürekkep yalamış biri olarak yeni bir kitap, yeni bir dergi ve gazete beni her zaman heyecanlandırmaya yeter.

Bu sefer gelen Kazıkbeli Yaylası isimli kitap değerli dostum Öğretmen Temel Gündoğdu tarafından yazılmış. 175 sahifeden oluşan kitap kendisi de yaylanın bağlı olduğu köyde doğup büyüyen birinin kaleminden çıkması bakımından önemli. Kazıkbeli Yaylası kitabında benim de Kazıkbeli Yaylası ve Yaşanan Çevre Felaketi başlıklı bir yazıma yer verilmiş. Kazıkbeli Yaylası gibi bir yayla ve önemli bir pazar yerinin tanıtımı açısından çok önemli bir kaynak olarak kütüphanemizde önemli bir yeri işgal edecek gibi. Emeği geçen herkese teşekkürler...
 
Kitaba önemli kişiler takriz ve takdim yazıları yazmış. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu “Elinizdeki bu kitap Kazıkbeli Yaylası ve çevresinin tarihi ve kültürel değerlerini ortaya koyma adına kaleme alınan bir çalışmadır” diyerek konunun önemini ortaya koymuştur. 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Bekir Şişman ise “Her şeye rağmen Doğu Karadeniz'de üç şehrin kesiştiği noktada, üç şehrin ortak kültürel belleği olarak sürdürülmeye ve yaşatılmaya çalışılan Kazıkbeli Yaylası ve yayla şenlikleri Temel Gündoğdu tarafından özverili ve entelektüel bir sorumlulukla araştırılmış; yapılan derleme çalışmaları sonunda bu eser ortaya konulmuştur. Kültürel mirasımızın derlenmesi, kayıt altına alınması ve yayınlanması hem bu değerlerimizin yaşatılması hem de geleceğe aktarılması açısından son derece önemlidir” diyerek yapılan işin önemi açıklıkla ortaya konmuştur.
 
Kitaba takdim yazan diğer önemli şahsiyet ise Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Beyhan Kesik ise “Temel Gündoğdu, Doğu Karadeniz'de Bir Zirve Kazıkbeli Yaylası adlı kitabıyla Kazıkbeli Yaylası ve civarındaki yerleşim yerlerinin sözlü kültür unsurlarını sonsuza dek yaşatmayı amaçlamış ve bunu da büyük ölçüde başarmıştır. Özellikle kaynak kişilerden derlenen sözlü kültür unsurlarının sonsuza kadar yaşamasını sağlayacak olması bakımından oldukça önemli bir çalışmadır. Unutulmaya yüz tutmuş bazı değerler bu sayede gelecek nesiller tarafından öğrenilecektir” diyerek kitabın ne derecede önemli bir işlev gördüğünü belirtmiştir.
 
Bir başka önemli takdim yazısı da Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Oktay Karaman’a ait. Karaman “Modern ve hızlı yaşam, getirdiği kolaylıklara ve tüm ilerlemeler rağmen tarihi v kültürel değerlerimizin Anadolu’nun birçok noktasında silinme, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasına sebep olmaktadır. Yazar, bu konudaki duyarlılığını esere her fırsatta ekleyip Doğu Karadeniz ve Kazıkbeli Yaylası örneğinden yola çıkarak anlatmaktadır” diyerek çalışmanın kültürümüze yapacağı katkıyı bizlere hatırlatmaktadır. Karaman devamla “Okuyucular Kazıkbeli Yaylasının teneffüs ederken kendilerinden mutlaka bir şeyler bulacaklardır” diyerek eserin tam da hayatın içinden kesitler sunduğunu gösteriyor.
 
Yazarımız Temel Gündoğdu da yaptığı çalışmanın önemini “Bugün Kazıkbeli Yaylası ve yöresinin tam olarak tanıtılamaması ve yöreye gerekli turizm yatırımlarının yapılamamış olması yöredeki yapısal dönüşümde sıkıntılar oluşmasına neden olmuş ve halen de olmaya devam etmektedir. Bugün Kazıkbeli Yaylasına gelenler genellikle gurbette yaşayan ve ekonomik nedenlerle Kazıkbeli çevresinde bulunan köylerden göç etmek zorunda kalmış kişilerle dedesi, babası Kazıkbeli çevresindeki yaylalarda yaylacılık yapmış ya da halen devam eden kişilerden oluşmaktadır” diye özetlemektedir.
 
Yukarıda da değindiğim gibi Temel Gündoğdu tarafından yazılan, Doğu Karadeniz'de Bir Zirve Kazıkbeli Yaylası kitabı bizim gibi çocukluğunda yayla kültürü ile tanışmış, bu tanışıklığı her fırsat bulduğunda birkaç günle de olsa her yıl gidermeye çalışanlar açısından çok önemli boşluğu dolduracak. Bu tanışıklığı henüz sağlayamamış olanlar için ise başlatacak seviyede önemli bir eser…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.