SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Başkan Özden’den, Yeşil Yola Sıkı Takip…

Haber Giriş Tarihi: 09.02.2016 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 09.02.2016 12:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Başkan Özden’den, Yeşil Yola Sıkı Takip…
Başkan Özden, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Bilgin’i ziyaret ederek DOKAP Projeleri hakkında görüş alışverişinde bulunarak, Doğankent ve yaylalarını da yakından ilgilendiren “Yeşil Yol Projesi” olarak bilinen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
 
Yeşilyol Projesi Karadeniz Master Planı kapsamında, Hükümet tarafından, Kalkınma Bakanlığı projesi olarak 8 Karadeniz ilini kapsayan “Karadeniz’de Yeşil Yolculuk” ismiyle başlatıldı.
 
2014-2018 Eylem Planı içerisinde tamamlanması düşünülen “Yeşil Yol” projesinin birinci ve ikinci etap bölümleri büyük çoğunlukla bitmiş durumda olup, üçüncü etap olan (projede mavi yol olarak gözüken) yollarda da çalışmalara gelecek yıldan itibaren başlanması beklenmektedir.
 
YEŞİL YOLUN AMACI HIZLI ULAŞIM SAĞLAMAK DEĞİL!
 
Yeşil yol amaç olarak, hedefe varma adına hızlı ulaşım sağlayacak bir yol değil, aksine çevrenin daha çok algılanmasına imkân veren bir yolculuk aksı olarak düşünülmüş olsa bile sahil şeridindeki insanların da bu imkanlardan faydalanması için yerel idarelerin ve siyasetçilerin talepleri de projenin özünü bozmayacak şekilde dikkate alınarak yeniden düzenlendi.
 
Projenin ortaya çıkış hikayesi kesinlikle Karadeniz sahil yoluna alternatif değil, yaylalar arasındaki ulaşımı sahil yolundan bağımsız olacak şekilde sağlamaya yönelik olmasına rağmen, bölgesel dinamikleri daha etkin hale getirmek için yöre halkının ve Yeşil Yol güzergahını kullanan insanların talepleri üzerine bazı değişikliklerle sahile bağlantısı olan Karayollarına bağlantıları da proje kapsamına almıştır.
 
BAŞKAN ÖZDEN 2014 YILINDA YEŞİL YOLDA KENDİ TALEPLERİNİ KABUL ETTİRMİŞTİ.
 
Daha önce, 2014 yılında DOKAP Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce ile bir araya gelen Başkan Özden, Doğu Karadeniz Master Planı kapsamında Yeşil Yol Projesi olarak adlandırılan Karadeniz Yaylalarının birbirine içerden bir yol ile bağlanması planı dahilindeki projeye Doğankent-Kavraz Yayla Yolu’nun Süttaşı Mahallesi Tezderesi Karayolu’nun bitimi ile Kavraz-Harmancık arasının asfaltlanması için talepte bulunmuş ve söz konusu bölümün Yeşil Yol projesi içerisinde mavi yol olarak adlandırılan üçüncü aşamaya aldırmayı başarmıştı.
 
Konuyla ilgili önceki haberimizin linki: Başkan Özden’den Doğankent’e Müjde
 
YEŞİL YOL NEDİR?
 
Bilindiği üzere; bölgemizde ulaşım yetersizliği özellikle dağlarda pek çok kaynağın atıl olarak kalmasına neden olmaktadır. Bölgemizin bir bütün olarak kalkınması için kurulan ve merkezi Giresun olan DOKAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı bu atıl kaynakları harekete geçirmek ve bölgeyi turizmle canlandırmak için bir yandan turist eğilimlerini, diğer yandan değerlendirilebilir kaynakları devreye sokan yeni bir ulaşım planı yaparak proje adı “Yeşile Yolculuk” olan yereldeki adıyla “Yeşil Yol” projesini devreye sokmuştu.
 
Bu yol güzergâhı üzerinde belli aralıklarla Turizm Merkezi (33 Adet) ve Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi (5 Adet) bulunmaktadır. Bu yol tamamlandığında bölgede turizm için yapılacak yeni yatırımlara altyapı oluşturmak hedeflenmiştir. Ayrıca proje kapsamında yapılacak olan yatırımlarla bölge insanlarının kendi yörelerinde istihdam edilebilmesine olanak sağlanacaktır.
 
İyileştirilmesi planlanan güzergâh yaklaşık 2.600 Km uzunluktadır. Ancak bu güzergâhın yaklaşık 1.000 Km’lik kısmı hâlihazırda Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yer alan yollardan oluşmaktadır. Geriye kalan 1.600 Km güzergâhın yaklaşık 500 Km’lik kısmında yol iyileştirme işlemleri tamamlanmış olup, bundan sonra kalan 1.100 Km’lik kısımda iyileştirme çalışmalarının yapılması planlanmaktadır.
 
DOĞU KARADENİZ TURİZM MASTER PLANI NEDİR?
 
Doğu Karadeniz illerinde turizm planlama çalışmaları daha önceleri 1990’lı yılların başlarında Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılmış ve her il için turizm envanteri ve turizmi geliştirme planları hazırlanmıştır. Her ili kendi içinde bir bütün olarak gören bu planlarda getirilen kararlar, bölge turizm faaliyetlerinin tüm bölgeyi tek gelişte gezen tur turizminin gelişmesi nedeniyle anlamsız kalmış, muhtelif nedenlerle yapılamamıştır.
 
DOKAP BKİ (Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı), Doğu Karadeniz illerini, mevcut turizm yapısı nedeniyle bölgeyi bir bütün olarak gören ve değerlendiren tek bir Turizm Master planı yaptırma kararı almıştır. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Stratejisi ve Eylem Planını yayınlamış ve bu planda da Doğu Karadeniz Turizmini bir bütün olarak yorumlamıştır.
 
Bu doğrultuda 2007-2009 yılları arasında gerek yerel idarelerin istekleri gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın stratejik yaklaşımları paralelinde Doğu Karadeniz illerini bir bütün olarak değerlendiren ve makro düzeyde karar üreten bir plan hazırlanmıştır. Ancak bu plan Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon illerini kapsayan bir plan olmuştur.
 
Artvin, Bayburt ve Samsun illeri, münferit olarak il master planlarını yaptırmışlardır. DOKAP Başkanlığımız Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığının uygun görüşleri ile, planlara uygun olarak uygulama yapılabilmesi için yapılan dört ayrı çalışma olan planların bütünleştirilmesi işinin koordinasyon görevini üstlenmiştir. Bu çalışma, beş ili kapsayan ana plana, diğer üç ilin planlarının entegrasyonu olmakla birlikte 8 il için veriler de önemli ölçüde tekrar revize edilerek güncellenmiştir.









Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.