SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yeni Zigana Tüneli Hayırlı Olsun

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2013 17:58
Haber Güncellenme Tarihi: 10.09.2013 17:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Yeni Zigana Tüneli Hayırlı Olsun
Trabzon-Gümüşhane arasına mevcut karayolu üzerine yeni yapılması düşünülen 12 Bin 888 Metre uzunluğundaki Yeni Zigana Tüneli Projesinde sona yaklaşıldığı öğrenildi.
 
Tünelin Etüt-Proje işini alan Petek Proje Mühendislik Müş. A.Ş. tarafından görücüye çıkartılan proje tanıtım videosunu izleyenlerin aklına gelen ilk soru “bu tünel yapıldıktan sonra Eğribel Tüneli ve Harşit Vadisinden geçmekte olan Tirebolu-Torul Yolu üzerindeki 2-3 km uzunluğundaki tüneller maliyeti yüksek diye nasıl yapılamaz” oldu.


 
Karadenizi Doğu ve Günüydoğu Anadolu ile Orta Asya ve İran’a bağlayacak en elverişli yol güzergahının gerek coğrafi gerekse ekonomik olarak Harşit Vadisi üzerinden geçmesi gerektiğini artık tüm dünya kabul ederken bunu sadece Trabzon lobisi ve onun tesirinden kurtulamayan Devlet bürokrasisi kabul edemiyor. Bugün Google Earht’tan çocukların bile girip görebildiği bu gerçeği devlet otoritesi yıllardır ne hikmetse göremiyor. Bu konuda ilimizin siyasi iradesi de sadece son dönemde değil yıllardır bu direnci kırmakta başarılı olamadılar. Devletin çıkarları bir ilin çıkarlarının altında görüldü.
 
Gelinen noktada Harşit Vadisinden başka Doğu Karadenize inecek uygun bir Tren Yolu güzergahı bulunamazken, gelinen son noktada artık gelişen teknoloji ile birlikte alternatif güzergahların ortaya çıkması hatta bu güzergahların çeşitli gerekçelerle olmazsa olmaz denilen Harşit Vadisi seçeneğini devre dışı bırakması bile bugün söz konusu olmuş durumdadır. Bu durumu gerek bilgi eksikliğinden veya yanlış bilgilendirmeden dolayı Giresunlu siyasetçiler bile dile getirmeye başlamışlardır.
 
Şimdi ise Tirebolu-Torul yolu üzerinde hiçbir genişletme ve iyileştirme çalışması yapılmazken; 1252 metre rakımdan girip 1211 metre rakımından %3 eğimle çıkan bir tünel ile Trabzon ile Gümüşhane’nin birbirine bağlanması için yapımı düşünülen 12 Bin 888 Metre uzunluğundaki tünelin hayata geçirilmesi ile Harşit Vadisi güzergahının vazgeçilmez olmaktan çıkartılması pahasına devletin kaynakları sadece bir ilin gelişmesini yavaşlatacak diye harcamanın mantığı da anlaşılır gibi değil.
 
Bir ilin gelişmesi belki yavaşlayacak ama buna karşılık bir başka il çevresi ile bile kalkınacak, bölge illeri birbirine paralel olarak aynı düzeye yakın gelişme göstererek el birliği ile kalkınacak ancak şu anki gelişmeler bir ili uçururken diğerini uçurumun dibine sürüklemekten öte geçmiyor. Bunun müsebbibi de başkaları değil kendi ilini yeterince temsil edemeyen siyasilerdir.
 
Tarih bir gün bunun hesabını, küçük hesaplar peşinde olanlara soracaktır.  
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.