SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sel Doğankent’e, Piyango Diğer İlçelere mi Vurdu!

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2014 16:50
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2014 16:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Sel Doğankent’e, Piyango Diğer İlçelere mi Vurdu!
İl Özel İdaresi tarafından yapılan açıklamada ve yerel basında yer alan haberlere göre; İl Genel Meclisi üyesi Ömer Bayram ve arkadaşları tarafından İl Genel Meclisi Başkanlığına verilen araştırma önergesi Meclis Başkanı Abdullah Mürşit Gürel tarafından Afet ve Erozyon Komisyonuna havale edildi.
 
Aralarında; Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Doğankent İl Genel Meclis üyesi Hayati Bayram’ın da bulunduğu İl Genel Meclisi Afet ve Erozyon Komisyonu tarafından bölgemizde 24 Eylül ve 18-19 Ekim tarihlerinde etkili olan yoğun yağış ile oluşan afet sonrası ortaya çıkan hasarlar ve tahribatlar araştırıldı.
 
Ancak hazırlanan komisyon raporlarının kamuoyuna açıklanan içeriğine bakıldığında Doğankent ilçesinin de diğer ilçelerle aynı kategoriye konularak sanki afetin il genelinde meydana geldiği gibi bir izlenim verildiği anlaşılmaktadır.
 
Halbuki; 18 Ekim akşamı ve 19 Ekim sabah saatlerinde başta Doğankent ilçesi Yeşiltepe mahallesi olmak üzere ev ve iş yerleri ile bazı vatandaşların araçları sel suları altında kalmıştı.
 
Giresun Vali Vekili Bekir Ergök, 19 Ekim tarihinde ilçeye gelerek saatlerce kurtarma çalışmalarını bizzat koordine ederken daha sonra başta Giresun Valisi Hasan Karahan, EÜAŞ Hidroelektrik Santraller Daire Başkanı Ergin Erayman, DSİ Bölge Müdürü Adil Erdoğan Yaşaroğlu, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Halil Topatan, DSİ 122.Şube Müdürü Mehmet Geldi başta olmak üzere birçok yetkili ilçede incelemelerde bulunarak, gerekli tedbirlerin alınarak, yardımların yapılacağı sözü vermişti.
 
Bu olayların ve hazırlanan raporların akabinde; İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından 18-19 Ekim tarihleri arasında ilimizde yaşanan aşırı yağışların sonucunda meydana gelen zararlara karşılık Başbakanlık’tan 902 sayılı yasa gereği acil yardım talebinde bulunduğu öğrenilirken, Doğankent için ne kadar bir ödenek talep edildiği öğrenilemedi.
 
Vatandaşlar tarafından; Doğankent Belediyesi Başkanı Haşim Birol Tekin’in MHP’li olması nedeniyle ilçeye ve belediyeye ödenek gönderilmeyeceği, gönderilse bile diğer ilçelerdeki hasarların karşılanma oranları ile karşılaştırılması durumunda bunun oransal olarak meydana gelen zararların çok altında kalacağı iddia edilmektedir.
 
Belediye Başkanı Tekin’in de aynı endişeleri taşıdığı ve meydana gelen afetin 1990 sel felaketinden sonra ilçede meydana gelen en büyük ikinci afet olduğunu, bu afetin ve ilçe merkezinde göleti bulunan Arslancık Hirdoelektrik Santrali (HES) nin şehrin altyapısı başta olmak üzere birçok bölgede büyük tahribatlara yol açtığını dile getirerek bu olumsuzlukların ve zararların belediyenin bütçesi ile karşılanmasının imkansız olduğunu ifade ettiği belirtildi.
 
Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Rüşan Özden ve İl Genel Meclisi ve İl Daimi Encümeni Fatma Dil’in de başta köyler olmak üzere ilçe genelinde meydana gelen afetin yaralarının sarılması için ilgili makamlara başvurularda bulunduğu ve bu olumsuzlukların giderilmesi için gerekli ödeneğin acilen gönderilmesi için çalışmalarını yürüttükleri ileri sürüldü.
 
Vatandaşlar tarafından ortak kanaat ve beklenti; bunun bir afet olduğunu ve ilçedeki siyasiler ile bürokratların bu afetin yaralarının sarılması için sen yaptın ben yaptım kavgasına girmeden el ele vererek çalışmaları birlikte yürütülmesi yönünde.  
 
Ancak; İl Özel İdaresi tarafından yapılan açıklamaya bakıldığı zaman yine Doğankent’e üvey evlat muamelesi yapılacağı, selden zarar görmeyen ilçelere ve belediyelere selden en fazla etkilenen Doğankent ve Giresun Belediyelerinden daha fazla ödenek gönderileceğini söylemek haksızlık olmaz gibi gözükmektedir.
 
Doğuda ve Güneydoğu da onca yıkıma ve hainliğe rağmen oralar bizim memleketimiz, oradakiler bizim vatandaşımız diye bakan devlet anlayışının Doğankent içinde aynı bakış açısı sergilemesi, Doğankent halkının ortak beklentisidir.
 
Doğankent’in kaderinin siyasilerin iki dudağı arasında kalacak bir söz değil, Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının alması gereken bir hak olarak değer görmesi de Doğankentlilerin bir başka beklentisidir.
 
Dün İl Genel Meclisi toplantısında görüşülen, Görele,Güce,Tirebolu ve Yağlıdere ilçeleri ayrı başlıklarla ele alınırken Doğankent’in adının hiç geçmediği ileri sürülen toplantıda okunan Afet ve Erozyon Komisyonu raporu şöyle:  
 
Komisyonumuz verilen önergeden önce 24 Eylül tarihinde yoğun yağmurlardan dolayı ilimizin Görele, Güce, Tirebolu, Yağlıdere ilçelerinde ve bazı köylerimizde sel, heyelan ve hasar meydana gelmiştir. Yönergeden tarihiden sonrada özelikle 18-19 Ekim 2014 tarihinde Giresun ilimiz ve genelinde ilçelerimiz dahil aşırı yağmurlardan dolayı bir afet meydana gelmiştir. Afet de yapılan çalışmalarla ilgili İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ziyaret edilerek yapılan çalışmalarla ilgili bilgi alınmıştır.
 
Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğümüz görev ve sorumluluk alanları içinde 18-19 Ekim 2014 tarihinde meydana aşırı yağmurlardan meydana gelen sorunları özverili bir çalışma çözüme kavuşturmuştur.
 
Afet hasar ve tahribatlar incelenerek tespit edilen çalışmalara ait istenen yardım talebi toplam 8 milyon 60 bin 730 TL dir.
 
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzün 18-19 ekim tarihleri dahil yıl içerisinde ilimizde meydana gelen yağışlarda oluşan afet ve hasarlar ve bu hasarların düzeltilmesi için 2014 yılı içerisinde Başbakanlıktan istenen 902 sayılı karar gereği acil yardım istek talebi 13 milyon 375 binTL dir.





Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.