SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Harşit Vadisi Heyelanlı Bölge Mi?

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2013 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2013 18:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Harşit Vadisi Heyelanlı Bölge Mi?
İftar programında bölge gündemine yönelikte değerlendirmelerde bulunan Canikli demiryoluyla ilgili Giresun ve Trabzon'un istediklerinin aynı anda gerçekleşeceği cümlelerini kullanırken, Harşit Vadisi Tren Yolu Projesi’nin hayalden öteye geçmeyeceği izlenimi uyandırdı.
 
Canikli, basına verdiği demeçte; "Demiryoluyla ilgili iki proje bulunmaktadır. Bu projelerden birincisi Gümüşhane'den Tirebolu ve buradan Trabzon'a uzanan güzergâh. Diğer ikincisi ise Gümüşhane'den Trabzon'a ve buradan da Giresun'a ulaşacak projedir. Bu iki projeden hayata geçecek olan biri olacaktır. Bu tercih de güzergah şartlarına ve ekonomiye göre yapılacaktır. Şu aşamada yapılan değerlendirmede Güzergah Gümüşhane'den Trabzon ve buradan Giresun'a ulaşacak proje öne çıkmaktadır. Çünkü Tirebolu Gümüşhane güzergahının heyelanlı bölge olması ve ekonomik olmamasıdır. Ancak önemli olan demir yolunun Giresun'a ulaşması ve Giresun'un demiryolundan faydalanabilmesidir. Giresun'un bu isteği ve hedefi de gerçekleşmiş olacaktır" dedi.
 
Yapılan bu açıklamalar; Harşit Vadisi için umutları tüketirken, burada önemli olanın ekonomik gerekçeler veya en uygun coğrafi şartlar olmadığı, Trabzon lobisinin yıllardır süren çeşitli entrikaları ile bir türlü ikinci plana atamadığı Harşit Vadisi için son engelleme operasyonunun da heyelanlı bölge olması uydurması olacağı da yapılan konuşmalardan çıkartılan bir başka husus olarak algılandı.
 
Öyle ki burada amaç Demiryolu’nun Giresun’a gelmesi değil Tirebolu-Gümüşhane üzerinden Giresun’a gelmesi önemliydi. Trabzon Limanına ulaşan bir demiryolunun Giresun’a gelip gelmemesinin ne önemi olabilir ki? Trabzon’un yıllardır Harşit Vadisi projesini engellemesinin altında yatan gerçekte bu değil midir? Önce Tirebolu Limanı’na inen bir demiryolunun Trabzon Limanı için ne kadar önemi olabilir di ki? Önemli olan Demiryolunun Trabzona gelmesi miydi? Yoksa Giresun’u baypas ederek önce Trabzon’a gelmesi miydi?

Demiryolunun geçmesi muhtemel bölge olan Torul-Maçka-Trabzon güzergahımı? Yoksa Harşit Vadisi güzergahı mı? heyelanlı bölge bunu iyi irdelemek lazım. Yıllar önce meydana gelen karayoluna düşen heyelanda onlarca kişi hayatını kaybetmemiş miydi? Kim ne derse desin her şartta Doğu Karadeniz'e inecek en uygun Demiryolu Güzergahı Harşit Vadisi üzerindendir. Diğer şartları zorlamak sadece ülke menfaatinin Trabzon'un menfaatinin altında tutulmasından ibaret olacaktır.
 
Madem Harşit Vadisi heyelanlı bölge niye onlarca HES yapılıyor bu vadiye? Sanırız Sayın Canikli’yi birileri bu konuda yanıltmaktadır, kandırmaktadır.
 
Madem hakları savunulamayacaksa O zaman Doğankent ilçesi Gümüşhane’ye bağlansın. Önemli olan Demiryolunun sadece Giresun’a gelmesi ise (ki Giresun’a bile hiçbir katkısı olmayacak o zaman.) Harşit Vadisindeki HES’lerden elde edilecek gelir niye Giresun İl Özel İdaresi’ne aktarılsın? Gümüşhane’ye bağlı bir Doğankent baş tacı olacakken Giresun’a bağlı bir Doğankent kendi vadisindeki bu HES’lerden aktarılan ödeneklerden ne kadar pay sahibi olabilecek ki? Doğankent’te yıllar itibariyle aktarılan ödenekler ortada iken bunu tahmin etmek için müneccim olmaya gerek yok. Bir KOLİN firmasının Giresun Kale yoluna yaptığı viyadüğün bedeli 10 yıldır Doğankent’e yapılan KÖYDES yatırımından fazla. Doğankentlilerin ve Tireboluluların hatta Giresunluların bu olaya duyarsız kalmamaları lazım yoksa Giresun sürekli küçülmeye ve fakirleşmeye devam edecektir.
 
Önümüzdeki günlerde bu konu fırtınalar kopartacak kadar hassas bir konu olarak gündeme damgasını vuracağa benziyor. Bekleyip görmek lazım. Giresun üzerine oynanan, özellikle Harşit Vadisi üzerine oynanan oyunları…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.