SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yüksekokullarda 30 günlük iş yeri eğitimi 1 yıla çıktı

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2013 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2013 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com


Yüksekokullarda 30 günlük iş yeri eğitimi 1 yıla çıktı

Türkiye’de ilk kez devlet  üniversitesi olarak Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ) uygulamaya başlanan ”Threemastr” programı ile teknik meslek yüksekokul öğrencilerinin iş yerinde  aldığı 30 günlük eğitim, 1 yıla çıktı.

SDÜ Teknik Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ramazan Kayacan, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, meslek yüksekokullarında mühendislerin isteklerini  işçilere ve teknisyenlere aktaran, mühendislere yardımcı olan, sanayicinin  ihtiyaç duyduğu ara elamanların yetiştirildiğini söyledi.
 
Teknikerlerin öneminin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de arttığını  dile getiren Kayacan, teknikerin aynı zamanda uygulamalı eğitim alarak,  uygulamaya hakim olması gerektiğini dile getirdi.
 
Bu anlamda meslek yüksekokullarında uygulamalı eğitimlerin verilmesinin  çok önemli olduğuna dikkati çeken Kayacan, bugünkü durumda öğrencilerin  ”sömestr” denilen ve 2 yılda 4 dönemden oluşan, periyotlar içeresinde mümkün  olursa okulda uygulamalı eğitim aldıklarını, bunun dışında sadece 30 gün ”staj”  diye tabir edilen sistemle iş yerlerinde çalıştıklarını anlattı.
 
Sistemin sanayinin istediği şekilde bir öğrencinin yetiştirilmesine katkı  sağlamadığına işaret eden Kayacan, Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) teknik meslek  yüksekokullarda ”Threemastr” denilen sisteme geçilmesi yönünde bir tavsiyesi  olduğunu aktardı.
         
”Öğrenci 1 yıllık iş yeri eğitimi süresince gerekenleri öğrenecek-”
YÖK’ün tavsiyesine uyan ilk devlet üniversitesinin SDÜ Teknik Bilimler  Meslek Yüksekokulu olduğunu, yeni sistemle ilk kez öğrenci aldıklarını bildiren  Kayacan, şunları kaydetti:
 
”Her bir dönemimiz 12 haftadan oluşuyor. Dolayısıyla 3 dönemde 36  haftamız söz konusu. Sömestr sisteminde 1 yılda 28 hafta var. Threemastr  sisteminde bir yılda 3, iki yılda 6 dönem bulunuyor. Öğrenci bu 6 dönemin 3’ünü  okulda teorik eğitim alarak, 3 dönemini de branşı ile ilgili iş yerlerinde eğitim  alarak geçiriyor. Öğrenci, böylece eğitimi boyunca 1 yılını iş yerinde geçirmiş  olacak. Dolayısıyla bizim öğrencimiz teorik bilgilerin yanında alanla ilgili iş  yerinde uygulamalı eğitim almış oluyor ve sanayiye daha hazır halde mezun  olabiliyor.”
 
Kayacan, sistemde ilk iki dönemin okul içi eğitimi olarak belirlendiğini  ifade ederek, şöyle konuştu: ”Sonraki iki dönem iş yerinde geçecek. 5’inci dönemde öğrencilerimizi  tekrar okulumuza alıyoruz. Bir dönem daha ders veriyoruz. Öğrenci iş yerinde  geçireceği son dönemle eğitimini tamamlamış oluyor. Bu model hakkıyla uygulanırsa  verilmesi gereken eğitimi tam anlamıyla vermiş olacağız. Mevcut sistemde mesleki  eğitim, meslek yüksekokullarda verilmiyor. Bu okullar uygulama ağırlıklı eğitim  vermesi gereken okullardır. Yeni sistemde ise olması gereken eğitimi vermiş  olacağız.”
 
Doç. Dr. Ramazan Kayacan, öğrencilerin staj yaptığı iş yerlerinden  ”öğrenci tornavida tutmayı bilmiyor” şeklinde tepkiler geldiğini dile  getirerek, ”Öğrenci bir aylık staj döneminde işi öğrenemiyor. Ama 1 yıllık iş  yeri eğitim süresince gerekenleri öğrenecek. Bu modelden yetişen öğrenci uygulama  alanında kendini yetiştirmiş olarak mezun olacak” diye konuştu.
 
Kayacan, programın ilk olarak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği ile Yapı  Denetimliği bölümlerinde uygulamaya konulduğunu, gelecek yıllarda sistemin  uygulandığı bölümlerin artabileceğini sözlerine ekledi.


Kaynak: http://egitim.milliyet.com.tr/yuksekokullarda-30-gunluk-is-yeri-egitimi-1-yila-cikti/egitimdunyasi/haberdetay/04.02.2013/1664354/default.htm
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.