SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Susam alerjisine dikkat

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2012 08:17
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2012 08:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com


Susam alerjisine dikkat

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp  Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Pediatrik Alerji-İmmunoloji  Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, susam alerjisinin, gerekli tıbbi  müdahalenin yapılmaması durumunda ölümlere yol açabileceğini bildirdi.

Cevit, vücudun savunma sisteminin,  vücuda çok da zararı olmayan bazı proteinsel yapılara karşı aşırı tepkisinin  alerjiye yol açtığını söyledi.
 
Çok sayıda alerji çeşidi olduğunu ve alerjinin vücuttaki çeşitli  belirtilerle kendini gösterdiğini bildiren Cevit, özellikle besin alerjilerine  dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.
 
Besin alerjilerinin hayatı tehdit eden alerjilerin yüzde 50’sini  oluşturduğuna dikkati çeken Cevit, sık karşılaşılan susam alerjisinde de gerekli  tıbbi müdahalenin yapılmaması durumunda hastanın kaybedilebileceğini bildirdi.
 
Prof. Dr. Cevit, susam alerjisinin binde 1-2 kişide hayati risk  oluşturduğunu, bu riskin bazen binde 4’e kadar çıktığını aktararak, ”Susamdaki  proteinsel yapı, alerjiye neden oluyor. Susama karşı alerjisi olan kişide bu  besini tükettikten sonraki ilk bir saat içinde nefes darlığı, deride döküntü, baş  dönmesi, tansiyon düşüklüğü gibi belirtilerden bazıları oluşuyor. Akciğer, kalp,  kan, beyinle ilgili normal olmayan bulgular ortaya çıkabilir” dedi.
         
İlk 1 saat çok önemli
Susam alerjisi olan kişide genellikle ilk bir saat içerisinde alerjik  reaksiyonun ortaya çıktığını ancak alerjik etkilerin 24 saate kadar kendini  gösterebileceğini belirten Cevit, ”Susam yedikten sonra ilk bir saat içinde  alerjik reaksiyon oluşan kişilerde, hayati risk daha fazla. Özellikle astım,  alerjik rinit, KOAH, bazı tansiyon ve kalp ilacı kullananlarda, alerjik alt  yapısı ve besin alerjisi olanlarda öldürücü olma riski yüksek. Ancak hiçbir  rahatsızlığı olmayanlarda da öldürücü reaksiyonlar ortaya çıkabiliyor” diye  konuştu.
 
Susama karşı alerjik reaksiyon gösterenlerin bu besini tüketmemeleri  gerektiğini ifade eden Cevit, ”Ancak bilmeyerek susam tüketilebilir. Ekmeğin,  simidin, kekin içerisinde olabilir. Hatta teknolojik işlemden geçip, görünür  halde bile olmayabilir. Bu yüzden kişi mutlaka ilacını yanında taşımalı. Eğer  ilacı yoksa susamı tükettikten sonra en geç ilk 1 saat içinde doktora  başvurmalı” dedi.
         
Duyarsızlaştırma tedavisi
Prof. Dr. Cevit, susam alerjisinin tedavisinin olduğunu, besine karşı  alerjisi olan kişide duyarsızlaştırma yaparak rahatsızlığı ortadan  kaldırdıklarını söyledi.
 
Duyarsızlaştırmanın doktor kontrolünde özel donanımlı hastanelerde  yapıldığını vurgulayan Cevit, şöyle devam etti: ”Kişinin alerjik reaksiyona neden olmayacak şekilde ve sık aralıklarla  susamla karşılaşması sağlanır. Burada miktar çok önemli. Hastanın tolere  edebildiği miktara kadar susam verilir. Giderek bu miktar artırılır ve belli bir  aşamadan sonra vücut susama karşı reaksiyon vermeyecek duruma getirilir. Ancak bu  tedavi mutlaka doktor kontrolünde yapılmalı.”
 
 


Kaynak: http://kadin.milliyet.com.tr/susam-alerjisine-dikkat/lezzet/haberdetay/07.12.2012/1638409/default.htm



Etiketler: çocuk , saat , genellikle , olabilir , Kalp , Gerekli
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.