SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eline, Beline, Diline Hakim Olmak…

Yazının Giriş Tarihi: 12.03.2014 10:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.03.2014 10:03
Miting alanlarında oy toplamak uğruna sürekli siyasiler tarafından kullanılan bu veciz söz ne anlama gelmektedir. Bunu duyduğumuzda ilk aklımıza gelen ne olmalıdır.

13. yüzyıl Anadolu'sunun İslamlaşması ve Türkleşmesinin önde giden atlısı, büyük Türk bilgesi, Hoca Ahmed Yesevî’nin soylu izcisi Hacı Bektaş-ı Veli’nin sözüdür bu. Bunun hakkında çok çeşitli açıklamalar yapılmış olsa da bizim için ne ifade ettiği çok açıktır esasında. Dilimizin döndüğünce anlatmak istedim bende.

ELİNE HAKİM OL : Eski Türklerde el yada il olarak kullanılan bu sözcük, ülke, imparatorluk, teşkilatlı millet, vatan, yurt anlamlarına gelmektedir. Demek ki “el” sözcüğünden bu anlam aklımıza gelmektedir. Demek ki vatanımıza sahip çıkarak, kendi vatanımızın zenginliklerine kendimiz sahip olarak mutlu ve huzurlu bir hayat sürdürebiliriz. Başka bir devletin hâkimiyeti altında yaşamak Türk’lere her zaman acı vermiştir ve bir Türk asla esareti kabul etmemiştir. Cihanda tekte kalsa çoğalıp kendi devletini kuracak iradeye sahiptir. Milli istiklalimiz, kendi vatanımızda kendi bağımsız siyasi irademizi hâkim kılmakla yani “eline sahip olmakla” mümkündür. 

BELİNE HAKİM OL : Tarlayı bellemek vardır ya hani. İşte o toprağı kazma aracıdır. Kendi üretim aracına, kendi bilim ve teknolojisine sahip olup, yabancı teknolojiye mahkum olmayarak, teknik anlamda istiklalini sağlamasıdır.

DİLİNE HAKİM OL : Dilimize sahip çıkacağız. Türkçemizi koruyarak, geliştirerek, güçlendirerek ve geniş kesimlere yayarak dilimizi geliştireceğiz. Türkçemizin güzel, etkili, çarpıcı, kalıcı, hikmetli, veciz bir edebiyatını yapmak demektir ki bu da estetik boyutumuzu karşılar.

Bizim anlamamız gereken budur. Zaten bizler bunları yaptıktan sonra dünyada süper güç olma yolunda önümüzde engellerin kalmadığını göreceğiz. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.