SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YILBAŞI VE MUHASEBE

Yazının Giriş Tarihi: 31.12.2020 17:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.12.2020 17:03
 Koca bir seneyi daha geride bırakıyoruz. Aslında giden ömürdür. Ömür sermayemiz tükeniyor. Mezara bir adım daha yakınız. Şimdi tefekkür zamanı, şimdi muhasebe zamanı. Bir ırmağa iki defa giremezsiniz. Zira az önce girdiğin ırmağın suları çoktan denize ulaştı. Hayat da devamlı akıyor. Mezara doğru. O zaman bizim için zaman çok önemli. Nefesimizi nerede tükettiğimiz önemlidir. Bunun  hesabı sorulacaktır.

Ömür nedir? Ömür mamur edilmesi gereken hayattır. İyi değerlendirilmesi gereken hayattır ömür. Ömür bize emanettir çarçur edilemez. Ömür ezanla başlar namazla biter. Doğduğumuzda kulağımıza EZAN okunur böylece hayat başlar ve bir gün musallada son bulur. İşte biz bu arada yaşadığımız hayattan sorumluyuz. Hesabı kitabı iyi yapıp ölmek lazım. Tabuta girdikten sonra hiçbir tasarrufta bulunamayız. Artık düdük çalmıştır. Oyun sona ermiştir. Geri dönüş yoktur. İstesen de müsaade edilmez.(Müminun 23/99-100)
 
Yolcuyuz bu dünyada. Dünya hayatı ahirete uzanan bir yoldur. Hayat yolculuğumuz anne karnında başlar sonra ikinci durak “dünya” ile devam eder. Sonra MEZAR. İster istemez mezar. Hayat mezarda bitmiyor. Şekil değiştirerek devam ediyor. Mahşere uyanacağız. Büyük mahkeme kurulacak. Mahkeme sonucuna göre ya cennet ya da cehenneme sevk var.
 
 Cennete gitmeyi hayal ediyorsak cennet biletini ayarlayıp gitmek lazım. PİYANGO bileti ile cennete gidemezsin, o ancak ateşe götürür. Hedefimiz hayalimiz cennet ise ona göre hazırlık yapmak durumundayız. Cennete götürecek işler yapmak durumundayız. Hayalimiz cennet iken cehenneme götürecek işlerle uğraşmak ne yaman çelişki değil mi?
Yarına ne hazırladığına bak diyor Kur’an(Haşr 59/18) Pişman olmamak için yatırımları isabetli yapmak durumundayız. Müslüman, ucu cennete dokunan şeye kâr gözüyle bakmalıdır. Sadece dünyada işine yarayacak olan kâr değildir. Unutulmamalıdır ki ahiret daha hayırlı ve daha kalıcıdır(A’la 87/16-17; Duha93/4; Fecr 89/24)
 
Sizce akıllı kişi kimdir? Şehrin en kıymetli yerinde arsası evi olan mı, piyangodan kendisine büyük ikramiye çıkan mı? Cevabını  Allah Rasulü(sav) veriyor:  “Akıllı kişi nefsini hesaba çeken ve ölümden sonrası için çalışan kimsedir”  Yatırımını ahirete yapandır akıllı kişi. Akıllı kişi ahiret merkezli düşünecek. Müslüman tek dünyalı olamaz, ahiret yokmuş gibi yaşayamaz.
 
Ömrümüz plan yapmakla geçiyor. Ama hep dünyevi planlar. Mezardan ileri geçmiyor planımız. Mesela 100 sene sonrasının planını yapan var mı? Yok. Çünkü 100 sene sonra çoğumuz  yer üstünde kalmayacak. Cennete gitme planımız olmalı. Plansız paldır küldür cennet yok. Tombaladan cennet yok, beleş cennet yok. İnsana ancak çalıştığının karşılığı var. (Necm 53/39) Büyük mahkeme onun için kurulacak.
 
Piyangodan büyük İKRAMİYE hayali kuran Müslüman kardeşim! Bil ki adı milli de olsa piyango kumardır ve dinen haramdır. Bu sebeple asıl büyük ikramiyenin seni ahirette cennete götürecek olan amellerin olduğunu unutma. Asıl büyük ikramiye, piyango biletine vereceğin o parayı bir fakire bir hayır kurumuna vermendir. Yapılan hayırların iyiliklerin karşılığı bu dünyada beklenmez, öyle olsa ahiret niye var ki. Amellerin karşılığı orada olacak. Büyük ikramiyenin yapılan hayırların karşılığının kat kat verileceğinin  garanti belgesi Bakara 2/261’dedir.
 
Ev almak için faize bulaşan kardeşim ahiret evin ne durumda acaba? Bunun muhasebesini iyi yapmak lazım.
Yılbaşı adı altında haramlara dalmak Müslümanca bir davranış değildir. Mesela yılbaşı gecesi HİNDİ yemek. Normalde hindi yemek helaldir. Ama sırf o gece yılbaşı kutlamak niyetiyle yersen günaha girersin. Zira Peygamberimiz (sav)” bir topluluğa benzeyen onlardandır” buyurur. Bir gün önce veya bir gün sonra yersen ne olacak sanki? O gece evinde ÇAM ağacı süsleyenler kime benzemiş oluyor? Çam süslemenin Müslümanca bir izahı var mı? Gayri Müslimlere bir sözümüz yok.
 
 Sahi NOEL BABA kimin babası? Bizim babamız değilse neden Tv’lerde, cadde sokaklarda ve AVM’lerde  onun kostümleriyle gezip çocuklarımızı.  Milletimizi zehirliyorlar? Topla tüfekle yıkamadıkları toplumumuzu bu yolla bozarak yıkmaya çalışıyorlar.
Bir seneyi daha geride bırakırken yeni yıla haramlarla değil geçen yılın muhasebesini yapıp tevbe ederek girmek en akıllı iştir. 28.12.2020

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.