SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

VİYANA NOTLARI-3

Yazının Giriş Tarihi: 10.12.2012 23:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.12.2012 23:34
Avrupa Türkiye’den göründüğü gibi değil dostlar.Bizim “Almancı“ dediğimiz bir çok gurbetçi burada çok zor şartlarda yaşamaya çalışıyorlar. Gurbetçilerimiz 10 sene öncesini özlemle anıyorlar. Euro’ya geçmenin zararlarını görüyorlar ve Şilin’li dönemleri arıyorlar. “Çocuk parası“ denen yardımla geçinen çok aile var burada. Kaldıkları evler iki odalı 40-50 m2 evler. Hele burada tuvaletler daha yeni -yeni evin içine alınıyor.Hala bir çok binada tuvaletler dışarda.Yani merdiven başlarında bir yerde tuvalet var, o kat sakinleri onu ortak kullanıyor.Ne kadar ilkel ve ne kadar da ayıp değil mi?
 
Burada vergi çok.Herşeyden vergi alınıyor.Mesela özellikle Türklerin şikayetçi olduğu Tv vergisi var ki gerçekten de adil değil. Evinde TV veya radyo varsa izlesen de izlemesen de iki ayda bir 50 € vergi ödemek zorundasın.Avusturya’nın TRT’si olan ORF‘yi izlesen de izlemesen de bunu ödemek zorundasın.Aslında biz Türkler umumiyetle Türksat Uydusu üzerinden Türk kanallarını izliyoruz.Dolayısıyla bir vergi vereceksek Tüksat’a vermeliyiz şeklinde yorumlar da yapıyoruz aramızda.
 
Trafik kurallarına uymada belki de dünyada ilk üçe girer Viyana’lılar.Bu kurallar o kadar oturmuş ki sürücülerde kurallara uyma hususunda bilinçlenme söz konusu.Bunda elbette cezaların çok ağır olması da etkilidir.Mesela yolda yaya geçidi işareti olan yerden karşıya geçeceksen trafik durur ve sen geçince devam eder.Kamyonlar bile durmak zorundalar. Ama bir yaya kırmızı ışıkta geçerse polis anında cezanı keser ve sen hemen orada 70 € cezanı ödersin.
 
Burada ehliyet alma araba almaktan çok daha zor. Mesela Türk ehliyetini Avusturya ehliyetine çevirmek için; önce Türkiye Konsolosluğundan ehliyetin sahte olmadığına dair belge alınacak. Daha sonra doktordan sağlık raporu, ardından sürücü kursuna kayıt. Kayıttan sonra tüm evraklar(Sürücü belgesi fotokopisi, pasaport fotokopisi, vize fotokopisi, konsolosluk belgesi, e-card, ikametgâh, doktor raporu, fotoğraf ve sürücü kursu kayıt belgesi) Verkehrsamt denilen trafik bürosuna teslim edilecek. Ve bundan sonra en az 5-6 hafta beklenecek. Bitmedi… Buradan gelecek onaydan sonra Fahrschule denilen sürücü kursunda 2 saatlik-gerekirse daha fazla- direksiyon dersine katılmak gerekiyor. Buradan da geçersen son olarak direksiyon-trafik sınavı var. Bunu da geçersen Avusturya sürücü belgesi almaya hak kazanacaksın demektir. İstediğin kadar ben iyi şoförüm de, istediğin kadar Türkiye’de arabam vardı de. Herkes bu yoldan geçmek zorunda. Aslında bu normal. Niçin mi? Eskiden kolaymış. Hatta rivayetlere göre Türk nüfus cüzdanları bile ehliyet diye yutturulmuş! Yani bu benim ehliyetimdir dediğinde sana inanıyorlar ve kolayca Avusturya ehliyetine çeviriyorlarmış. Kısaca bu işinde suyunu çıkarmışız. Bizim gurbetçiler Türkiye’de hiç araç kullanmadan kolayca ehliyet alıp burada Avusturya ehliyetine çevirince ülkede kazalarda patlama olmuş. Bakıyorlar ki kaza yapanların ekseriyeti Türk. İşte o zaman ehliyet çevirmeler zorlaştırılmış.
 
Avusturya’da yeşil alan çok. Park bahçeler bakımlı ve yem yeşildir. Viyana’da bol miktarda ağaç var. Özellikle ıhlamur ağacı çok. Ihlamurlar bahar sonlarında çiçeklerini açarlar. Her taraf ıhlamur kokar. Kimse dönüp bakmaz bile. Bu çiçekler zamanı gelince dökülüp yok olup gider.
 
Diğer taraftan bu yeşil alanlara bakıp da heveslenmeyin. Her taraf köpek pisliğidir. Sidik kokusundan geçilmez. Zira burada en özgür varlık köpeklerdir. Sokak ve caddelerin abartısız her karışı sidiktir diyebilirim. Köpekleri ulu orta pisletmek suç. Yani köpeğiniz pislediğinde ortada bırakmanın cezası 62 €. Bu sefer herkes yanında poşet taşıyor. Köpeği pisler pislemez elindeki poşete alıyor ve götürüyor. Tabi yine de bu yasağa uymayan oluyor. İstisnasız her gün sabahın erken saatlerinde etrafa şöyle bir bakın. Almanlar erkenden kalkmışlar ellerinde köpekleri, köpeklerinin def-i hacetlerini yaptırıyorlar. Biz her sabah sabah namazına giderken bu manzaralara şahid oluyoruz. 10.12.2012/Viyana

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.