SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

VİYANA NOTLARI-1

Yazının Giriş Tarihi: 26.12.2011 23:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.12.2011 23:30
Viyana’dayız. Avusturya’nın başkentinde. Yurtdışı görevi için geldik Viyana’ya ve yaklaşık bir aydır buradayız.Nasip olursa beş yıl kadar burada olacağız. Diyanet İşleri Başkanlığımız Avusturya’da ATİB(Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği ) adı ile din hizmetlerini yürütüyor. ATİB’e bağlı sekizi Viyana bölgesinde olmak üzere 63 dernek mevcut. ATİB bu 63 derneği içinde barındıran bir çatı kuruluş.İşte biz de Viyana’da 20. Bölgede Merkez Caminde görev yapıyoruz.Viyana 23 bölgeye ayrılmış bir kent.Her bölgenin bir numarası var. Bunlar bir nevi merkez ilçe gibi.
 
Burada neler yapıyoruz? Beş vakit namaz kıldırmanın yanında Çarşamba günleri öğleden önce Hadis, Perşembe günleri de yine öğleden önce Tefsir sohbetlerimiz oluyor. Tabi Cuma vaazlarımızı zaten yapıyoruz.Camimiz Viyananın en büyük camiisi.Cuma günleri yaklaşık 2000 kişi namaz kılıyor. Öğle ve ikindi namazlarında ortalama 90-100 kişi oluyor.Tatil günlerinde bu sayı daha fazla oluyor.
 
Hafta sonları Kur’an kursumuz var. Burada hafta içi öğrencilerimiz okula gittiklerinden din eğitimini ancak tatil günlerinde alıyorlar.Şu anda 277 talebe ve 12 öğreticimizle birlikte din eğitimi veriyoruz. Ayrıca hafta içi de bayan hocamız tarafından yetişkinlere Kur’an kursumuz var.
Biraz da Viyana’dan ve Avusturya adetlerinden bahsedelim. Tabi bu notlar benim penceremden ve sadece 25 günlük zaman dilimi içindeki izlenimlerimdir.Yoksa Viyana ve Avusturya bunlardan ibaret değildir elbette.
 
Yaklaşık 2 milyona yakın nüfusa sahip olan Viyana ilk bakışta sakinliği ile dikkat çekiyor. Geniş sokak ve caddeleri ve çok düzenli yapılaşma göze çarpıyor. Belki yüz yıllık yapıların olduğu bölgedeyiz ama yollar çok geniş ve binalar sanki ip çekmiş gibi hep aynı hizada ve aynı boyda.Caddeler gidiş-geliş iki şerid araçlara ayrılmış.Artı aynı caddenin sağ ve solunda araç parkedecek alanlar çizgilerle belirtilmiş.Artı aynı caddenin hem sağında hem solunda bir araç genişliğinde geniş kaldırımlar mevcut.Ve çoğu yollar ağaçlandırılmış.
 
Çöpler caddelerde değil apartmanların iç kısmındaki boşluklarda kapalı çöp bidonlarında toplanır ve belli zamanlarda temizlik işçileri tarafından alınır. Bize anlatıldığına göre bu çöpler Viyana’yı da ısıtıyormuş. Yakınımızda bir çöp işleme tesisi var. Çöpler burada yakılarak sıcak su elde ediliyor ve bu sıcak su evlere veriliyor.Böylece hem çevre kirletilmiyor hemde çöpler değerlendiriliyor.
 
Bir başka not. Bizim kültürümüzde olmayan fakat son yıllarda bize de bulaşan evde köpek besleme adeti.Burada oldukça yaygın. Sabah ve akşam saatlerinde elinde köpeği ile caddelerde gezinen, köpeğinin def-i hacetini giderenleri sık sık görebilirsiniz. Eskiden köpeğin sağa sola pislemesi yasak değilmiş, fakat şimdi yasakmış.Şayet bir kişinin köpeği ulu orta pislemişse sahibi önceden yanında getirdiği poşetle bunu yerden kaldırmak zorunda.Aksi takdirde cezası var.
 
Hafta sonları cadde kavşaklarına özel plastik torbalara çeşitli gazeteler konulur.Yanında ücret koyma aparatı da vardır. Ücret koymadan da alanlar var ama buranın insanı farklı ücretini koyup gazetesini alıp gidiyor.Yani bunlar yağma falan olmuyor.
 
Diğer taraftan Viyana’da ulaşım çok rahat. Dört türlü toplu taşıma var. Otobüs, Tramvay, U-Ban(Metro) ve Es-Ban(Tren).Ve U-Banlar genelde yer altındadır.Viyana’da yerin altı köstebek yuvası gibi. İlk geldiğinizde caddlerde bizim İstanbul yada Bursa gibi kalabalıklar göremezsiniz ve kendi kendinize, bu nasıl başkent nerde insanlar diyebilirsiniz.?Ulaşım genelde yer altından sağlanıyor.İki ve 3 katlı tüneller var burada.Bu vasıtalara binerken her hangi bir kart göstermezsiniz , direkt içeri geçersiniz. Peki bedava mı?Hayır. Önceden günlük, haftalık aylık ve yıllık biletlerinizi alırsınız ve üzerinizde taşırsınız.Şayet her vasıtada bulunan görevlilerden birisi sorar da bilet yok dersen cezası çok ağar.
 
Yıl sonuna yaklaşırken Viyana’da bir telaş bir telaş.. Bizde Kurban bayramı öncesi çarşı pazarda bir telaş bir koşturmaca olur. Ve şehirlerde kurban pazarları kurulur.Burda da yıl sonuna doğru Çam Pazarları kuruluyor. Gencecik fidanlar kesilip ayakta durabilmesi için bir neci ayak yapılıp pazara çıkarılır.Bu pazarlarda her bütçeye uygun çamlar mevcut.Boy boy, kalite kalite.Bugünlerde burada bayram ve resmi tatil. 25 Aralık tarihine Hz. İsan’ın doğum günü olarak inanılır.Okullar geçen cumadan beri tatilde. 9 Ocakta tekrar başlayacak okullar.Ben Türkiye’yi bilirdim tatili bol ülke olarak fakat burada da tatil çokmuş meğer...
 
Burada her şey para iledir.Geçenlerde bir markete gittim. Hem de Türk marketi. Biraz alış-veriş yaptım hesabı ödeyip poşet istedim.Kasiyer bana 5 cent daha verceksin demesin mi? Meğer burada poşet de bedava değilmiş.Ben de dedim ki biz Türkiye’de çuvalla alsak para istemezler. Ben de mecburen 5 centi bayılıp aldıklarımı eve getirdim.Meğer tekerlekli Pazar arabaları ile gelmek gerekirmiş.Şimdi öğrendik tabi.Neyse şimdilik Viyana’dan bu kadar .Selam ve dua ile... 26.12.2011

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.