SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üç Aylar Maratonu

Yazının Giriş Tarihi: 11.05.2013 11:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.05.2013 11:25

Mübarek Üç aylara giriyoruz. Kutlu bir zaman dilimine giriyoruz. 11 Mayıs 2013 itibariyle Receb ayı başlamış oluyor. Üç aylar denilince üç tane hicri kameri aydan behsediyoruz demektir. Hicri Kameri 7. Ay olan Recep, 8. Ay Şaban ve 9. Ay olan Ramazan. Önümüzde 90 günlük bir kutlu zaman dilimi var. Bu kutlu zaman diliminde mübarek geceler mevcut. Kulluğumuzu yeniden gözden geçireceğiz ,manevi hayatımıza yeni bir formatla ter temiz bir sayfa açmak için önemli fırsatların bulunduğu gün ve gecelere giriyoruz.

Üç ayların zirevesi Ramazan-ı Şeriftir. İçinde 1000 aydan daha değerli Kadir Gecesini barındıran Kur’an ayı Ranmazan-ı Şerif. Receb-i Şerif ile başlayacağımız kulluk-ibadet performansımız Ramazan ile zirveyi yakalamış olacak.90 günlük bir maratona çıkıyoruz.Şevval ayı ile yani Ramazan bayrramı ile bu üç aylık maraton sona eriyor.Bakalım bu maratonda ipi kimler göğüsleyecek?

Receb-i Şerifte iki önemli GECE vardır. Receb-i Şerifin ilk Cuma gecesi REGAİB Gecesi ki bu sene 16 Mayıs Perşembe’yi cumaya bağlayan gecedir. Diğeri de MİRAC Gecesidir. Bu da Receb ayının 27. Gecesidir ki bu sene 5 Haziran 2013 Çarşamba yı perşembeye bağlayan gecedir.Şaban ayının ortasında BERAT GECESİ vardır ki bu sene 23 Haziran 2013 Pazar gecesini Pazartesi’ne bağlayan gecedir.Ve Final. Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayında ise bin aydan daha kıymetli olan KADİR GECESİ bulunuyor. İşte böylesine ikramları bol, manevi getirisi oldukça yüksek olan gün ve geceleri içinde barındıran bir zaman dilimine giriyoruz.

Zünnun-u Mısri Hz. Derki: Receb ekme ayıdır,Şaban sulama ayıdır,Ramazan derleme –toplama ayıdır.Herkes ne ekerse onu biçer.Ne yaparsa onun karşılığını görür.Ekini bırakırsa hasad zamanı ekmediğine pişman olur.

Demekki Üç ayların sonuncusu Ramazan‘da iyi hasad olacaksa Receb, Şaban ve Ramazan çok iyi değerlendirilmelidir.Bu aylarda ekmeden Ramazan sonunda-bayramda- hasad beklenmez. Ekmeden olursa ancak ot hasadı yapılır.

Üç aylar ile birlikle kulluğumuzun vitesini yükselteceğiz.Daha fazla namaz, daha fazla sadaka daha fazla oruç olacak bu aylarda. Üç ayların tamamını aralıksız oruç tutmak hususunda Efendimizin bir uygulamasını bilmiyoruz. Ama Efendimiz bu aylarda daha fazla ibadet ederdi. Daha fazla oruç tutardı.

Üç aylar DUA zamanıdır aynı zamanda. Bir Hadis-i Şerifte şöyle denilir: “Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri çevrilmez (yâni kabul edilir). Bunlar: - Recebin ilk cuma gecesi, Şabanın onbeşinci gecesi, Cuma geceleri, Ramazan bayramı gecesi, Kurban bayramı gecesidir.” (Câmiu's-Sağir, c. III, s. 454)

Bu mübarek gün ve geceler kulluğumuz yeni bir format atma zamanıdır. Manevi bünyemize bulaşan günah virüslerini Kur’an ve sünnet anti virüsü ile temizlememiz için önemli fırsatları bünyesinde barındıran kutlu zaman dilimine giriyoruz.

Üç aylar aynı zamanda MUHASEBE zamanıdır. Muhasebesini iyi yapmayan esnafın batması mukadderdir.Manevi hesabını yapmadan bu dünyadan göç eden insanın da hesap zamanı mahşerde hali nice olur?

Üç aylar TEVBE zamanıdır aynı zamanda. Bu Tevbe, Kur’anın ifadesiyle(Tahrim 66/8) Tevbe-i Nasuh olmalı, öğüt veren yola getiren bir tevbe.

Yazımızı Efendimiz (as)’in bu aylar girerken yaptığı dua ile bitirelim: ”Allah’ım Recep ve Şaban’ı hakkımızda mübarek kıl, bizi Ramazan a kavuştur“ 10.05.2013/Viyana

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.