SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ŞİMDİ ÇAM DEVİRME ZAMANI DEĞİL MUHASEBE ZAMANI

Yazının Giriş Tarihi: 31.12.2017 15:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.12.2017 15:16

İnsan  başı   boş ve gayesiz de yaratılmamıştır.(Hicr 15/85,Enbiya 21/16, Sad 38/27)Sizi boşuna yarattığımızı ve bize tekrar döndürülmeyeceğinizi mi sandınız?”/Müminun 23/115 (Ayrıca bkz. Kıyame 75/36) Yaratılan her varlık bir gaye üzere yaratıldığı gibi  insan da  bir gaye için yaratıldı ki bu gaye de Allah’a kulluktur ( Zariyat 51/56)

İnsan, bu  dünyanın bir misafiridir ve dünyada “geçici iskan” ile yaşamaktadır. Ve insan Efendimiz’in deyimi ile bu dünyada bir yolcudur. İnsan bu dünyada kendisine verilen ömür sermayesinin her karesinin hesabını mahşerde vereceğine göre zamanını çok dikkatli değerlendirmek zorundadır.Bu manada “Müslüman Allah yokmuş gibi yaşayamaz.” Aldatıcı dünyaya aldanmaz. (Fatır 35/5)  Şeytan ve nefsinin esiri olmamaya gayret eder.

Yüce Allah Kur’an’da  zamanı çarçur eden insanın ziyanda olduğuna dikkat çekiyor.(Bkz Asr suresi)Zaman akıp gidiyor. Zamanı durduramazsınız. İlk çağ filozofu Herakleitos’un deyimiyle “Bir ırmakta iki defa yıkanamayacağımız ”  gibi bir anı bir defa yaşarız. Dolayısıyla ömür sermayemiz tükeniyor. Yani her geçen zaman mezara daha yakınız demektir. Hayat ırmağımız da mezara doğru akıp gidiyor. 

Hayat tıpkı bir kitabın sayfaları gibidir. Her kitabın bir son sayfası olduğu gibi hayatın da bir son sayfası olacaktır.Böyleyken insan neden hala gaflet içinde, sanki “ölüm yokmuş gibi”, sanki öldükten sonra dirilip mahşerde ömrünün hesabını vermeyecekmiş gibi yaşar?

Zaman en değerli hazinemizdir aslında. Zira onunla ahretin güzelliklerini kazanmak da elimizde, onunla ziyana uğrayıp iflas etmek de elimizde. Ölmeden önce ahrete ait işlerimizi  tamamlamak zorundayız. Azrail kapıya dayanınca artık iş bitmiştir. Biz iman ediyoruz ki “ömrümüzü nerede tükettiğimizden” hesaba çekileceğiz. (Tirmizi, Kıyamet 1)

Bütün bunları yeni bir yıla  girmeye hazırlandığımız şu günlerde bir kez daha düşünmek durumundayız. Duvarlarımıza yeni takvimler asacağız. Geçen sene bu günlerde de yeni takvim asmıştık duvarlarımıza ama o da eskidi. Eskiyen aslında biziz. Şimdi MUHASEBE zamanıdır. ÇAM DEVİRME zamanı değil. İçki, kumar-piyango gibi haramlarla  seneye veda etmek Müslümanca  bir davranış değildir.

 Noel Baba” tiplemeleriyle bu milletin evlatları haçlı istilasına uğruyor ama Müslümanın  kılı kıpırdamıyor. Halbuki birisi evinize veya  iş yerinize saldırsa böyle mi davranırsınız? Birisi evinize domuz eti gönderse  ne yaparsınız? Noel babanın evlerimizde bıraktığı tahribat  daha mı az!?   Kaç Hıristiyan bizim bayramımızı kutluyor? Eski bir papaz, Müslümanların Hıristiyan bayramı olan yılbaşı kutlamalarına katılmalarını hayretle gözlemleyerek şöyle diyor: Korkarım Müslümanlar dini bayramlarımızı elimizden alacaklar.!

Yılbaşı gecesinde illa ki bir şey yapılacaksa yapılacak en hayırlı iş NEFİS MUHASEBESİ olmalıdır. “Hesaba çekilmeden evvel kendinizi hesaba çekiniz” düsturu doğrultusunda ; bir yılı daha geride bıraktım, acaba kârda mıyım zararda mı, ibadet hayatım ne alemde, yapmam gereken ibadetlerimi yaptım mı, hangi günahları işledim ve bunların affı için neler yaptım..vs sorular sorulup cevaplar aranmalıdır..Yarın geç olabilir .Zira mahşerde “Keşke bu hayatım için bir şeyler yapıp gönderseydim!” (Fecr Sûresi, 89/24) demenin bir faydası olmayacaktır. Son nefeste pişmanlık boşunadır (Müminun 23/99-100)

Müslüman bir ülkede şu piyango kuyrukları nedir Allah aşkına!? Şunu net olarak belirtelim. Piyango bir kumar türüdür. Kumar ise haramdır (Bkz. Maide 5/90-91) Domuz etini haramdır diye yemeyen Müslüman kumar olan piyangoya gelince aynı hassasiyeti neden göstermez acaba? “Piyangodan para çıksın hayır-hasenât yapacağım” diyenlere şunu soralım: Lağım suyu ile abdest caiz midir? Piyangonun MİLLİ olması onu kumar olmaktan, dolayısıyla HARAM olmaktan çıkarmaz. Devletin veriyor olması da insanı mazur görmez. Zira devlet FAİZ de veriyor. Faize helal mi diyeceğiz? Piyango bileti alan bir teyzemizin “çıkarsa umreye gideceğim” demesi kanımı dondurdu adeta.31.12.2017

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.