SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

RAMAZAN'DA ŞEYTANLAR BAĞLANIR MI?

Yazının Giriş Tarihi: 16.06.2017 16:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.06.2017 16:42

 Ramazanda şeytanlar gerçekten zincire vurulup bağlanır mı acaba? Bağlanır ise Ramazan ayında işlenen onca günahlar, cinayetler, haramlar ne olacak? Bir yanda da “Ramazan ayı geldiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve  şeytanlar zincire vurulur” (Buhari,Savm 5) hadisi duruyor.

Şeytanın zincire vurulup şeytanlığını yapmaması demek insanoğlunun imtihan olmaması demektir. Halbuki insan bu dünyada imtihan halindedir.(Bakara2/155, Enbiya21/35, Mülk67/2) Şeytan da insanın amansız ve apaçık (Bakara2/168, Fatır35/6, Yasin36/60 ) düşmanıdır.

Diğer taraftan Kur’an’daki Âdem kıssasından da anlıyoruz ki şeytan cennetten kovulunca Allah’tan kıyamete kadar mühlet istemiş (Hicr15/26-44, Araf7/11-18) ve bu isteği kabul edilmiştir. Şimdi Ramazanda şeytanın zincire vurulması demek görevini yapamaması demek olur. Zira kıyamete kadar şeytanlık yapması hususunda Allah’tan garanti almıştı.

 Bu durumda söz konusu hadis-i şerifi nasıl anlayacağız? Bu hadisi doğru anlamak için elbette başka cihetten bakmamız lazım. Her şeyden evvel bu hadisin yanına Bakara sûresi 183’ü koymamız lazım. Anahtar kelimemiz لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَۙ -Lealleküm tetteqûn “ kısmıdır. Zira burada “…Oruç size de farz kılındı ki oruç ile korunursunuz(takvaya ulaşırsınız)” denilmektedir. Buradan anlıyoruz ki orucun bir koruma görevi var. Sahibini düşman oklarından(günahlardan) koruyor oruç. Nitekim Efendimiz(sav) de “…Oruç bir kalkandır…” (Buhari, Savm 9,Riyazü’s Salihin H.No:1220) buyurmuşlardır.

 

Bütün bunlardan anlaşılıyor ki oruç sadece aç ve susuz kalmaktan ibaret değildir. Oruç  aslında “tutmaktır” Nitekim Arapçası savm/sıyam olan orucun kelime manası İMSÂK olup TUTMAK manasına gelir.

Öyleyse tutulan oruç, tutanı da tutmalıdır. Orucun bizi tutması çok mühim. Oruç bizi tutunca da asıl o zaman şeytanımız bağlanmış demektir. Şeytanımız bağlanınca da bize cennet kapıları açılıyor demektir.

Demek ki Ramazanda şeytanların bağlanması umûmî bir durum değil husûsî bir durumdur. Yani orucu tutanların şeytanları bağlanmış oluyor. Yetmez. Orucu hakkiyle tutanların şeytanı bağlanıyor. Aksi takdirde nice oruç tutanlar var ki bunların şeytanları Ramazanda da mesailerine devam ediyorlar. Zira bu tip Müslüman, orucu sadece midesine tutturuyor. Halbuki oruç tüm âzâlarımzın iştirakiyle tutulmalı. Mide oruçluyken dil(yalan,gıybet.vs ile ) oruç bozmamalı.

Son söz: Oruç, oruç tutanı tutarsa orucun hakkı verilmiş olur ki işte o zaman oruçluya vad edilen cennetin REYYÂN kapısından girmesi yolunda oruçluyu kimse tutamaz inşallah.16.06.2017

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.