SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

RAMAZAN ALGIMIZ

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2016 09:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2016 09:28

Bu yazımızda uzun -uzun Ramazanın faziletlerinden bahsedecek değilim. Bunlar zaten hocalarımız tarafından bol-bol anlatılacaktır. Ben biraz da zülf-ü yare dokunalım diyorum. 

Efendim  11 ayın sultanı Ramazan” diye slogan atar dururuz. Ama bu sultanlığın nerden geldiğini çok azımız biliriz. Hiç düşündünüz mü Ramazan neden sultan olmuştur ?   

Lafı uzatmadan belirtelim ki Ramazanı SULTAN yapan yegâne amil hiç şüphesiz KUR’AN’dır. Yüce Rabbimizin kullarına son hitabı, son mesajı , hayat rehberimiz Kur’an bu ayda doğmuştur.(Bkz Bakara2/185, Kadir 97/1) Ki Kur’an inmeye başladığı geceye KADİR GECESİ ismini verir ve o geceyi bir ömre bedel olarak niteler.(Bkz Kadir 97/3)

Demek ki Ramazan denilince ilk söyleyeceğimiz kelime KUR’AN olmalıdır. Bana Ramazan’ı bir cümle ile anlat deseler şu cümleyi kurarım: Ramazan Kur’an ayıdır. İkinci cümle de her halde ORUÇ olur. Buradan şunu anlıyoruz . Rabbimiz bize Kur’an’ın doğduğu ayı özel bir şekilde kutlatıyor.Yani Oruç ibadetiyle kutlatıyor. O halde Kur’an’dan uzak, Kur’an’dan bağımsız bir Ramazan düşünemeyiz.

Toplumumuzun   Ramazan algısı çok farklı.  Oruç tutanlardan bir kısmı Ramazan öncesi hazırlıklarında hep MİDESEL HAZIRLIKLAR yapar. Pide fiyatları onu çok alakadar eder mesela. Oruç tutan bir kesim de Ramazanı tembellikle geçirir ve uykuya oruç tutturur.Sonra da Ramazanda kilo aldım der.Tabi kilo alır.Ye, iç, yat.. Ramazan’ın Kur’an ayı olduğu onu hiç ilgilendirmez. Kur’anla alakalı hiçbir programı yoktur. Oruçluların bir kısmı da Kur’an okur, mukabeleleri takip eder ama sadece hatmeder. Anlama noktasında bir derdi yoktur. Mukabele ile her şeyi hallettiğini zanneder.

Bir kısım kardeşimiz de “Ramazan Müslümanı” diye tabir edilen bir durum içindedir bu ayda. Ramazan dışında ne namaz kılar, ne Kur’an okur, cami-cemaat da bilmez. İçki de içer, kahvehane müdavimidir..vs. Lakin Ramazanla birlikte oruç tutar, namaza başlar,teravihleri kaçırmaz,kötü alışkanlıkları bırakır. Güzel bir mümin fotoğrafı verir. Ancak Şevval ayı ile birlikte bu güzel hasletler tekrar rafa kaldırılır ve günahlara kaldığı yerden devam eder. Hâlbuki Ramazan bir eğitim kampı gibidir.

Bir mekteptir.Bir aylık eğitim kursudur yani. Bu ayda öğrenilen dersler diğer 11 ayda tatbik edilmelidir.

Ramazanda ibadetlerle Allah’a yaklaşmayı öğrendin, artık bir daha uzaklaşmamalısın. Ramazanda günahlarından arından, ağırlıklarından kurtuldun, artık bir daha çamura batma. Ramazanda Kur’anla arkadaş oldun arkadaşını kaybetme, ona sıkı sıkıya sarıl.

Birkaç cümle de Oruçtan bahsedelim. Oruçla alakalı ayetin(Bakara2/183) son kısmındaki bir cümle aslında oruçla alakalı her şeyi anlatıyor.” Lealleküm tetteqûn = Belki bu sayede(oruç ile) takvaya erersiniz.” Demek ki Oruç takva denizini besleyen önemli bir kaynak. Oruç insana takvalı olmayı, takviyeli olmayı sağlar. Yani oruç insanı günahlardan korur.Nitekim Efendimiz (sav) Oruçla alakalı olarak şöyle der: “Oruç bir kalkandır”

Özetin özeti: Biz orucu tutarken Oruç da bizi tutmalı.05.06.2016

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.