SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ebu Talha Olabilmek

Yazının Giriş Tarihi: 19.01.2016 16:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.01.2016 16:18

Ebu Talha, Beyraha, Al-i İmran 92 ve infak. Anahtar kelimelerimiz bunlar. Bu anahtar kelimeler zihninizde neler çağrıştırdı?

Efendim vakit kaybetmeden mevzuya gireyim. 2013 yılı  Hac mevsimi idi. Kafilemiz  Mekke’den Medine’ye geçmişti. Kafilemizden bir grup hacı bana “hocam Ebu Talha’nın hurma bahçesi nerede” diye bir sual yöneltti. Tabi hemen durumu anladım. Biraz da kızarak “bizim hacılar neyle uğraşıyorlar” dedim kendi kendime.

Daha sonra hacıları toplayıp onlara bir konuşma yaptım. Konuşmamda bu konuya da izahat getirdim.

”Ne yapacaksınız Ebu Talha’nın hurma bahçesini.?  Siz her biriniz Ebu Talha olabiliyor musunuz ona bakalım. Ebu Talha’nın bahçesini yerini bilseniz ne olur bilmeseniz ne olur. Ziyaret etseniz ne olur etmeseniz ne olur” dedim.

Doğrusu, Hadis-i şeriflerde Efendimiz zamanında Mescid-i Nebinin karşısında bulunan bu  bahçenin bugün yerinin neresi olduğunu bilmiyordum. Merak da etmiyordum. Zira beni ilgilendirmiyordu. Beni, Ali İmran suresi 92. Ayet ve bu ayet indikten sonra Ebu Talha’nın ayet karşısındaki  davranışı ilgilendiriyordu.

Söz konusu ayetin meali şöyle:

“Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe fazilete ulaşamazsınız; zaten ne infak ederseniz edin, kesinlikle Allah onu ayrıntısıyla bilir.” (Al-i İmran3/92)

Ebu Talha(ra)’nın Medine’de bir  çok hurma bahçesi vardı. Ama en hoşuna gideni de Mescidin hemen karşısında bulunan, kaliteli hurmalarıyla ünlü, içinde soğuk suları olan Beyraha isimli hurmalıktı. Efendimiz de zaman-zaman buraya gider, güzel manzarasını seyreyler, soğuk suyundan içerdi.

İşte Al-i İmran 92. Ayet nazil olunca Ebû Talha hemen Re­sû­lul­lah’a gelerek şöyle der: “Allah, ‘Sevdiğiniz şeylerden infak etmedikçe fazilete ulaşamazsınız’ buyuruyor. Mallarımın içinde en çok bu Beyraha’yı seviyorum. Artık Onu Allah için infak ediyorum(hayır yolunda harcıyorum).”

Yaa! Gördünüz mü? Şimdi siz söyleyin. Ebu Talha gibi olabilmek mi kolay Ebu Talha’nın hurma bahçesini ziyaret edip iki rekat namaz kılmak mı.? Elbette en kolayı orada iki rekat namaz kılmak.Hemen belirteyim 2013 senesinde hacılarımın bana bu soruyu sormaları üzerine ben de Beyraha’nın bugünkü yerinin Mescid-i Nebinin içinde bir yere denk geldiğini öğrendim. Bilenler gidip orda namaz kılıyorlarmış. Ben m? Ben henüz gidip namaz kılamadım.

Biz maalesef işin kolayı ile kendimizi oyalayıp duruyoruz. İşin zoru Ebu Talha olabilmek değil mi? Düşünsene, oturduğun şehrin-beldenin en güzel, en verimli yerinde bir arsan var. O beldede de  cami, Kur’an Kursu, okul.vs yapılacak yer aranıyor. Gözünü kırpmadan verebilir misin? Arsa için gelenlere ne  dersin? Öyleleri var ki cami için bir minare yapılacak arsaya ihtiyaç var ve arsa sahibi parayla dahi satmıyor. Neden? Arsam bozuluyor, değeri düşüyor diyor. Ahiretten nasibi olmayacak ya.

Hemen şunu da ilave edelim. Bu gibi hayır yolunda, sayıları az da olsa Ebu Talhalarımız var elbet.Mesela cami inşaatı devam ederken bir sabah kalıp bakıyorsunuz bir kamyon tuğla getirilip indirilmiş,ertesi gün bilmem kaç ton demir..Ya da bilmem kaç dönüm arazisini okul için bağışlayanlar… Allah sayılarını artırsın… Selam ve dua ile…19.01.2016

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.