SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DÜNYEVİLEŞME HASTALIĞI

Yazının Giriş Tarihi: 02.01.2017 20:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.01.2017 20:34

Dünya, Kur’an’ın «YARIN» dediği ebedi hayata/AHİRETE amellerin gönderildiği yerdir. (Haşr59/18) Bu sebeple dünya çok iyi değerlendirilmelidir. Allah Rasulünün ifadesiyle DÜNYA AHİRETİN TARLASIAIDIR. Bu tarlaya ektiklerimizi ahrette hasad edeceğiz. Bu sebeple büyük duruşmada hep dünyadaki ektiklerimizi biçeceğiz.

Dünya aynı zamanda imtihan yeridir. Bu sebeple cazibelidir, aldatıcıdır. Rabbimiz uyarıyor: «Ey insanlar! Allah'ın vâdi gerçektir, sakın dünya hayatı sizi aldatmasın ve o aldatıcı (şeytan) da Allah hakkında sizi kandırmasın!» Fatır35/5 (Ayrıca Bkz. Bakara2/155)

Biliniz ki, mallarınız ve çocuklarınız birer imtihan sebebidir ve büyük mükâfat Allah'ın katındadır.» Enfal 8/28 (Ayrıca bkz.Tegabün64/15)

Dünya akıllıca değerlendirilmelidir. Bunun yolu da “AHİRET MERKEZLİ BİR DÜNYA” ile mümkündür. Yani dünyada yaşarken ahret yokmuş gibi yaşanmamalıdır.

Dünyaya bakışımız da Müslümanca olmak durumundadır ki DÜNYAYA yine Kur’an penceresinden bakmak ve ona göre yaşamak durumundayız. DÜNYAYA Kur’an’ca bakınca şunu görüyoruz.

Allah'ın sana verdiğinden (O'nun yolunda harcayarak) ahiret yurdunu iste; ama dünyadan da nasibini unutma. … (Kasas 28/77) 

Burada problem, dünya malına sahip olma değil, sahip olduklarımızın kölesi olmaktır. Malı sırtında taşımak var, malın sırtında olmak var.

Mevlana‘nın deyimiyle,  Mal insan için gemiyi yüzdüren su gibi olmalıdır, ama içine girmemelidir

Allah (c.c.), dünyamızı tabiatı itibariyle güzel ve cazibeli yaratmışır.DÜNYA, mevki ve makamlara bir tatlılık vermiştir. (Al-i İmran3/14).

Dünya amaç değil ,  araçtır. Dünya ahirete giden yolda araçtır. Kim, aracı amaç edinirse dünyada yaptıkları oyun eğlence olur. Bu dünyayı «Ahiretin Tarlası» bilirsen ahiretin CENNET olacaktır. Çünkü CENNETE giden yol DÜNYADAN geçiyor. Cennetin köşkünü dünyada inşa ediyoruz. Cehennemin odununu da dünyadan götürüyoruz

Dikkat edilmesi gereken nokta şurasıdır. Dünya ve ahret dengesi içinde yaşamamız gerekir. Yani Müslüman, ÇİFT DÜNYALI insandır. Sıkıntılı olan dünyalı olmak değil dünyevileşme hastalığına yakalanmaktır. DÜNYEVİLEŞME kısaca,  Allah yokmuş gibi yaşamak ve Allah yokmuş gibi konuşmaktır.

Bu manada; ahirete iman ettikleri hâlde ; Ahirete dair bir PLANI olmayan(planı hep dünyaya göre yapan)kişi dünyevileşme hastalığına yakalanmış demektir.

DİKKAT! Dünya nimetlerinden faydalanmak, zengin olmak” dünyevileşmek değildir. Yeter ki insan malını kontrol etsin. Malın mahkumu-esiri olmasın.

Dünyevileşme hastalığı insana ahreti değil dünyayı tercih ettirir.(Bkz. Kıyame, 75/20-21, İnsan, 76/ 27) Halbuki ahiret  dünya gibi geçici değil ebedidir, ahiret daha hayırlı ve daha devamlıdır.( Bkz.Ala87/16-17,Duha93/4)

Kur’an’ın, sizin imtihanınızdır (Enfal 8/28 ,Tegabün64/15) dediği hususlar bize aynı zamanda ahiretimizi de unutturabilir ki o zaman bunlar bizim felaketimiz olmuş demektir. Bunlar ne zaman ki bize Allah’ı unutturuyor ,ne zamanki ibadetimize engel oluyor işte o zaman felaketimiz oluyor demektir. “Ey İnananlar! Mallarınız ve çocuklarınız sizi Allah'ı anmaktan alıkoymasın. Kim bunu yaparsa işte onlar ziyana uğrayanlardır  Münafikun 63/9  (Ayrıca Bkz. Nur24/37)

01.01.2017

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.