SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

DÜNYAYI İYİLİK DEĞİŞTİRECEK

Yazının Giriş Tarihi: 18.03.2018 20:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.03.2018 20:38
Karanlık aydınlığın yokluğudur aslında. Gece de güneşin yokluğunda gecedir. Güneş doğunca gece kaybolur. Kötülük de öyledir. Kötülük, iyiliğin yokluğudur. Kötülüğü yok edeceksek işe evvela iyiliği ikame ederek başlamak lazım. Zira kötülüğe küfrederek kötülük yok olmaz. Kötülüğün düşmanı iyilik hayata geçirilerek kötülükler hayattan çıkar.
Rabbimiz de öyle diyor Kur’an’ında: “…Şüphesiz iyilikler kötülükleri giderir…”(Hud 11/114) Bu durum iyiliklerin günahları silmesi manasında olabileceği gibi bu dünyada da yapılan iyiliklerin kötülükleri defedeceği şeklinde de anlaşılabilir. Hulâsâ iyiliğin olduğu mekânda kötülükler kalmayacaktır. Bu sebeple bize düşen iyilik safında olmaktır. İyilik namına kılı kıpırdatmadan devamlı sûrette kötülüklere saydırmak da sağlıklı bir yaklaşım olmayacaktır. Tam bu noktada şunu da vurgulayalım. Toplumda kötülükler her zaman olagelmiştir. Kötülüğü yaymamak lazım. Sık dillendirmemek lazım. Zira böyle olunca   toplumda kötülük zamanla normalleşmeye başlıyor. Toplumda meydana gelen olumsuzlukları, kötülükleri engelleyemiyorsak bile en azından yaymamak lazımdır.
Diğer taraftan iyilik herkes tarafından istenen, benimsenen bir haslettir. Lakin herkes iyiliği bir başkasından bekler ne hikmetse! Bu manada en fırıldak bir adam bile iyiliği över, iyi insanlara gıpta eder. Lakin “sen neden böyle olmuyorsun?” sualine verecekleri tatmin edici cevapları da yoktur. Mesela adam ayyaştır, namaz niyazla, cami ve cemaatle alakası yoktur. Ama çocuğunu İmam Hatibe göndermeyi arzular. Sebebi sorulunca da “biz okumadık, biz yapamıyoruz o bari okusun dinini öğrensin namazlı-niyazlı olsun..” şeklinde cevaplar alırsınız.
İşte tam bu noktada şu ayeti zikredelim: “Ey inananlar! Kendinizi ve ailenizi, yakıtı insanlar ve taşlar olan ateşten koruyun…” (Tahrim 66/6) Bu ayetin verdiği mesaj şu: Kendinizi ateşten koruyamazsanız başkalarını da koruyamazsınız. Siz kendinizi düzeltmeden başkalarını düzeltemezsiniz. Önce kendinizi kötülüklerden koruyun, önce kendiniz iyi birey olun ki aile efradınız da iyi insanlar olsun. Aile efradına ve çevrene   güzel örnek ol ki tesir hasıl olsun. Herkes kendi evinin önünü süpürürse bütün sokaklar temiz olacaktır. Ailede ocuklarımıza, söylediklerimizden ziyade yaptıklarımız tesir eder. Çocuk, dediklerimizi değil yaptıklarımızı takip eder. Çocuğa ders çalış, kitap oku deyip de kendisi Tv karşısına geçen bir velinin dedikleri çocuk için boş şeylerdir.
Hz. Peygamber’in davetinin kısa sürede insanların yüreklerinde şimşekler çakmasının en önemli sebebi iyiliğin safında olması ve kavmi arasında el-Emîn(Güvenilir insan) olmasıydı. O, iyiliği sözde değil özde gösteriyordu. Bunun için Mekke’nin bir iyilik hareketi olan Hilfü’l- Füdûl’ ün üyesiydi.
Bu noktada yetkililere de görevler düşüyor. Mesela ailemizi hedef alan dizilere, filmlere tv programlarına dur demek zorundayız. Anadolu’nun bir ücra köşesinde meydana gelen ve içinde aldatma, boynuzlama gibi iğrençliklerin olduğu korkunç cinayetleri canlı yayında millete anlatmanın bu millete ne faydası olacak Allah aşkına!?  Birilerinin reyting uğruna yaptıkları bu maskaralıklara dur denmeyecek mi?
Diğer taraftan iyilik adına güzel şeyler de olmuyor değil. Son senelerde “İYİLİK” namına birçok STK, dernek ve vakıf güzel hizmetler yapıyorlar. Bu cümleden olarak Türkiye Diyanet Vakfı da “Dünyayı iyilik Değiştirecek” sloganı ile dünya genelinde birçok iyiliklere imza atmış ve atmaya da devam ediyor.
 Mesela, TDV 2017 Kurban bayramında yurtiçinde 260 il ve ilçe merkezinde, yurtdışında da 139 ülkede toplamda 257 bin 789 hisse kurbanı vekalet yolu ile keserek ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı. Yine TDV tarafından Afrika’da susuzlukla boğuşan ülkelerde onlarca su kuyusu açıldı. TDV, Arakan ve Suriye Müslümanlarına yardımda Türk Kızılay’ı ile birlikte    en önde koşuyor. Diğer taraftan TDV, “Hediyem Kur’an Olsun” kampanyası çerçevesinde 175 bin 796 adet Kur’an-ı Kerimi yurtiçinde, 16 dilde hazırlanan 336 bin 900 mealli Kur’an-ı Kerim’i de yurtdışında 47 ülkede ihtiyaç sahibi fakirlere ulaştırdı.
TDV iyiliği dünyaya hakim kılmak ve topluma iyilikleri model olarak sunmak için iyilik ödülleri veriyor. Bu sene 4.sü düzenlenen iyilik ödülleri töreninde dünya genelinde 1500 iyilik hikâyesi arasından seçilen 7 iyilik sahibine ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN, TBMM Başkanımız İsmail KAHRAMAN, Başbakanımız Binali YILDIRIM ve Genelkurmay Başkanımız Hulusi AKAR, tüm il ve ilçe müftüleri ile çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle verildi. 14.03.2018

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.