Bugünlerde gündem “coronavirüs”. Dünyada hızla yayılan ve ilk çıktığı Çin’de 2500 kişinin ölümüne sebep olan ölümcül bir virüsten bahsediyoruz. Bir buçuk milyar nüfuslu Çin’de sadece 2500 kişi ölmüş. Sayı az ama etkisi büyük. İnsanlar panikte. Neden? Mesela ABD Hastalık Kontrol ve Önlem Merkezi verilerine göre geçtiğimiz Ekim ayından beri ABD’de normal grip salgınından 10 bin kişi hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre de dünyada her yıl 5 milyon grip vakası meydana gelirken buna bağlı ölüm sayısı 650 bin.
Buradan şuna geleceğim. Coronavirüs karşısında büyük hassasiyetimiz var. Bu normal. Ancak bu ülkede yılda 100 bin kişi SİGARA sebebiyle ölüyor. Bir başka ifadeyle her gün 300 kişi sadece sigara sebebiyle ölüyor ve kimse bunun farkında değil. Dünyada ise her yıl 5.4 milyon kişi sigara sebebiyle ölüyor. Bu, her 6.5 saniyede bir kişinin sigara sebebiyle öldüğü anlamına geliyor.
Şöyle düşünelim: 365 gün boyunca her akşam TV’lerin ana haberlerinde ilk haber “filan yerde uçak düştü, uçakta bulunan 300 kişiden kurtulan olmadı” ya da “ Bugün yurtta meydana gelen trafik kazaları sonucu 6 otobüs uçuruma yuvarlandı. Yolculardan kurtulan olmadı” şeklinde olsa ne olur? Yer yerinden oynar değil mi? Bırakın 365 günü daha ilk günlerde infiale yol açar bu haberler. Ama her gün bu kadar kişi ne yazık ki sigaranın sebep olduğu hastalıklar sebebiyle ölüyor ve kimse farkında değil. Sigaraya boşuna “SİNSİ DÜŞMAN” dememişler. Öldürüyor ama fark ettirmiyor. “Bir dal” içen ölse kimse içmez belki ama önce bağımlı yapıyor sonra da kurbanını yavaş yavaş öldürüyor.
Sigaranın dumanında 4 bin zehirli kimyasal madde var.10 organda kansere sebep oluyor. Gırtlak kanserlerinin %99’u sigaradandır. Günde bir paket sigara içenin vücudunda 20 yılda 7 kilogram is ve katran birikiyor.
Bir de maliyeti var. Bugün en ucuz sigara 11.5 TL. Buna göre güde bir paket içen birisi senede 4197.5 TL’yi havaya savururken en pahalısından( 18.5 TL) bir paket içen kişi senede 6752.5 TL’yi çöpe atıyor. Bu parayla orta halli bir aile neler yapmaz ki? Dumanını yel alıyor parasını el. İçen ne alıyor? Bakınız bir paket sigara ile 10 ekmek alınıyor. Yazık değil mi? Çoluk çocuğun rızkını böyle çar-çur etmek günahtır.
Çocuklarımızın bu illete bulaşmaması için en mühim vazife yine aileye düşüyor. Her şeyden evvel ailede anne-baba sigara içmeyerek çocuğuna rol model olmalı. En azından içiyorsa da evinde kesinlikle içmemeli. Böylece hem çocukları duman altı etmemeli hem de onlara kötü örnek olmamalı. Biliniz ki 4 saat duman altı kalan birisi 10 dal sigara içmiş kadar zarar görüyor. İkinci olarak da çocuğun arkadaş çevresine dikkat edilmeli. Tabi ailede çocuk-ebeveyn iletişimi de sağlıklı olmalı.
Sigara içen bir arkadaşım vardı. Her sigara içerken gördüğümde ona “öleceksin!” derdim. O da şu cevabı verirdi: “Kesinlikle”. Yine bir başka kardeşimi sigara içerken her gördüğümde “öleceksin” diyorum. O da, “sen de öleceksin” diye cevap veriyor.
Evet ölüm hak. Herkes bir şekilde ölecek. Lâkin ölüm hak diye insan kendini bilerek ölüme atamaz. Bedenimiz bize Allah’ın emanetidir. İnsan, ömrünü nerede ne şekilde tükettiğinden de sual edilecek mahşerde. “Beden benim değil mi istediğimi yaparım” diyemezsin. Zira beden senin değil.01.03.2020