SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BLACK FRİDAY MESELESİ

Yazının Giriş Tarihi: 30.11.2017 21:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.11.2017 21:24

Eskiden ülkeler kılıçla, topla, tüfekle istilâ edilirdi. Artık devir değişti savaşın şekli de değişti. Savaş ve istilâ yine var. Lakin savaş şekil değiştirmiş durumda. “Black Friday”  ya da Türkçe ifadeyle “Kara Cuma” da bu kabildendir. Hemen belirteyim ben olaya birilerinin baktığı gibi masumâne bakamıyorum. Zira burada beni işkillendiren iki nokta var.

Birincisi, neden Cuma?

İkincisi de neden KARA?

CUMA ile KARA yan yana gelince ister istemez kafanızda soru işaretleri beliriyor?

Hadi diyelim “Cuma” tamamen tesadüf. ABD’de Kasım ayının son perşembesi  “Şükran Günü” olarak kutlanır. Şükran Günü’nü takip eden ilk cumaya bu adı vermişler. O gün alışveriş için büyük indirimler yapılır. Bu ABD’nin adetidir. Ancak Cuma neden KARA oluyor. Mesela “Ak Cuma” olamaz mıydı? Ya da, Türkiye’de Müslüman halk uyanmasın diye bazı alışveriş merkezleri ve alışveriş sitelerinin yaptığı gibi Harika Cuma, Muhteşem Cuma, Efsane Cuma..vs denilemez miydi?

İtirazımız şuraya. Her şeyden evvel müslümanın bayramına “kara” denilemez. Tersten bakacak olursak mesela “Black Noel” desek ne olur?

 Aslında bu Black Friday bu sene icat olmuş da değil. Ta 1961’den beri var. Ülkemizde ise ilk defa bu sene bu kadar seslendirildi. Bu sene toplumun nabzı yoklandı, seneye dozajı daha da artacaktır. Zamanla toplumun içselleştirmesi sağlanmış olacaktır.

 Bazı iş yerleri ile alışveriş merkezleri açıkça “Black Friday-Kara Cuma” yazmasalardı millet yine çakmayacaktı belki ama açıkça “Kara Cuma” seslendirince ister istemez millet tepki verdi. Bu arada bazı uyanık alışveriş siteleri ve alışveriş mağazaları hedef kitlesinin kahır ekserisinin Müslüman olmasını düşünüp “Harika Cuma, Muhteşem Cuma, Efsane Cuma..vs” sloganını kullanarak daha dikkatli davrandı. Durum bu olunca da şuursuz Müslümanlar “indirim” soslu bu sinsiliğe balıklama atladılar. Hem Cuma namazı kılıp hem de “Kara Cuma” sloganlı indirime koşmaları ne acı değil mi!?

Burada şunu belirtelim. Biz kimsenin alışverişine karışmayız. İstediği zaman istediği indirimi de yapar zammı da. Lakin milletin değerlerine kimsenin dil uzatmaya hakkı da yoktur. Müslüman ülkede yaşıyorsan Müslümanın değerlerine de saygılı olacaksın.

Aynı durum NOEL BABA olayında da söz konusudur. Aynı duyarlılık burada da olmalı. Ama morfini yedik bir kere. Noel baba da içselleşti maalesef. Sanki kültürümüzün bir parçasıymış gibi algılanmaya başlandı. Zira her sene olduğu gibi bu sene de önümüzdeki bir ay içinde televizyonlar, gazeteler, cadde ve sokaklar hep zihinlere bunu pompalayacak. Hiç kimse “Noel baba denen figür benim neyim oluyor?” diye soramıyor. Narkozun etkisiyle olsa gerek.

Özetle olay kültürel erozyon kültürel istilâ ve dini değerlere saygısızlık olayıdır. Aynı zamanda modern çağın tüketim çılgınlığının ülkelerin sınırlarını kaldırması olayıdır.30.11.2017

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.