Geçenlerde bir arkadaşımın yaylada (Gümüşhane Kürtün’e bağlı bir oba) misafiri oldum. Espiye Karaovacık yaylasından aracımla gittim. Obada aracımı park ederken bir şey dikkatimi çekti. Arkadaşın aracı pırıl-pırıl, benimki ise toz toprak içindeydi. Kendisine, benim aracım toz içinde, seninki cillop gibi. Yeni mi yıkadın dedim. Hayır yıkamadım, Doğankent’ten yeni geldim daha dedi. Şaşırdım tabi. Ama işin sırrını daha sonra öğrendim. Akşama doğru obadan Güvende yaylasına çıkıp oradan da dönüp Örümcek Ormanlarından aşağı Kürtün üzerinden Harşıt’a indik. Ee ne var bunda mı diyorsunuz. Sabredin. Tâ Güvende’den Kürtün’e kadar tüm yol beton idi. Arkadaşımın aracının cillop gibi olmasının sırrı çözülmüştü. Harşıt ve Kürtün’lüler yaylaya çıkarken araçlarının lastiği çamura/toza-toprağa dokunmadan çıkıyorlarmış meğer. Ben yeni keşfettim!
Sonra düşündüm. “Yahu bu Gümüşhane başka bir cumhuriyete mi bağlı acaba?” dedim kendi kendime. Yok eğer Giresun Espiye’nin de bağlı olduğu Türkiye Cumhuriyetine bağlı ise aynı nimetler bizde niye yok? Bizde eksik olan ne acaba? Kaynak mı yok, yoksa adam kıtlığımı var? Bu duruma etkili ve yetkililer ne derler acaba? Mutlaka bir izahları vardır. Eminim. Ama verilecek cevap bu tabloyu izaha yeter mi orası meçhul.
İkinci misal Kazıkbeli’nden. Malum Kazıkbeli de Kürtün sınırlarında bir yayla. Karaovacık’tan Kazıkbeli’ne de gittim memleketteyken. Ne mi gördüm? Tilkicek’ten yukarı, az bir kısmı hariç olmak üzere Kazıkbeli’ne kadar betonlanmış durumda.
Ramazan bayramı için memleketteyken şahit olduk bunlara.Bizim yaylamız Karaovacık. Espiye’ye yaklaşık 65 km mesafededir. Yol Ericek’e kadar asfalt. Tamam. Yolun geri kalan kısmı içler acısı. Her taraf çukur. Bir kez yaylaya çıkıp inen aracını sanayiye çekiyor. Elin yaylalarına greyder-kepçe yağarken bizimkine... Çok mu zor yayla sezonu açılınca en azından ana yolları gözden geçirmek. Şöyle bir greyder geçmesi çok mu zor. Milletimiz bunu hak etmiyor mu? Biz betonu-asfaltı geçtik stabilize yola da razıyız ama en azından düzgün olsun. Çok mu şey istiyoruz dersiniz?
Sis Dağı’na gitmek nasip olmadı. Ama gidenlerden dinledim. Sahilden tâ Sis Dağı’na kadar asfaltmış iyi mi? Eminim ki Trabzon’un diğer büyük yaylalarında da durum böyledir.
Geçelim Ordu mıntıkasına. Aybastı Perşembe Yaylası başta olmak üzere bir çok yaylaya ulaşım bizim Espiye-Karaovacık, Espiye-Çakıl, Güce-Ağaçbaşı yaylalarımıza olan ulaşımdan daha ileri düzeyde. Ordu’da nerdeyse asfaltsız yayla yok. Denilebilir ki Kümbet ve Bektaş yaylalarında durum gayet iyi. Tamam. Doğru. Lâkin Giresun’un yaylaları bunlardan ibaret değil ki.
Başka bir misal. Bundan 10 sene kadar evvel Harşıt’ta vazifedeyken de benzer duruma şahit olmuştum. Kavraz deresi yer yer Gümüşhane ile Giresun’un tabii sınırı oluyor. Derenin bir yakası Giresun diğer yakası Gümüşhane oluyor. Ne mi gördüm? Gümüşhane yakasında aracımızla 3.vitesle bile gidebilirken Giresun yakasında 1. vitesle haldır-huldur gidiyorduk. Yollar patates çukuru olmuştu. O zaman da “Gümüşhane ayrı cumhuriyete mi bağlı acaba?” diyorduk. Hatta kış mevsiminde çok kar yağıp da yollar kapanınca Doğankent’in Kürtün köylerine yakın köylerinin yollarını Gümüşhane ekiplerinin açtığı da olurdu. Bizim ekip gelene kadar Gümüşhane ekipleri hayrına yollarımızı açarlardı.
Kültürümüzün ve hayatımızın bir parçası olan yaylalarımızda acilen ciddi çalışmalar yapılmalı. En başta mevzuat düzenlemeleri yapılmalı. Betonlaşmaya ve talana asla müsaade edilmemeli ama vatandaş da mağdur edilmemeli. Formaliteler azaltılmalı. Yol ve elektrik yaylalarımızın acil halledilmesi gereken iki sorunu. Bölgemizin ulusal ve yerel meclis üyeleri başta olmak üzere muhtarlar, STK’lar ve vatandaşlarımız el ele vererek bunları çözüme kavuşturmalı.22.06.2019