SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İSMMMO AKADEMİ FACİASI

Yazının Giriş Tarihi: 07.03.2014 23:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.03.2014 23:30
 Değerli dostum ve meslektaşım Halil Erdem Gültekin geçtiğimiz günlerde bir yazı[i] yayınladı ve “İSMMMO Yönetimi derhal zarar eden kuruluşları değerlendirmeye almalı, bu büyük açığı kapamanın yollarını aramalıdır” dedi. Acaba yazarın dediği gibi bir açık olduğu, bunun da vahim bir şey olduğu kabul ediliyor mu? Yoksa ele geçirilen yetkiler ile imkânlar sonuna kadar istismar mı ediliyor?  

Bu yazı üzerine ben de İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası(İSMMMO) ve bağlı kuruluşların bilançolarını[ii] incelemeye başladım. Baktığımda gördüğüm tam bir faciaydı. Ala-i vala ile kurulan akademi tam bir arpalığa dönüşmüş durumda. 28.000 liralık gelire karşılık 88.000 liralık bir hizmet maliyeti oluşmuş. Tam tamına 60.000 liralık bir brüt satış zararı oluşmuş durumda. Bu kadarla kalsa iyi; nelerden oluşuğu anlaşılamayan 267.000 liralık genel yönetim gideri de eklendiğinde arpalığın boyutu 328.000 liraya çıkmış.

2013 yılı bilançolarını incelediğimizde zararın hiç de zannedildiği gibi 328.000 lira olmadığını aksine 1.331.000 liralık geçmiş yıllar zararı da elendiğinde zararın toplamda 1.659.000 liraya ulaştığını anlıyoruz. Bugüne kadar İSMMMO gelirlerinden yani üyelerin aidatlarından anılan kuruma 1.677.000 lira aktarıldığını görüyoruz. Yazılırken küçük görülen bu rakamlar eski parayla 1 trilyon 677 milyar demek. Fal taşı gibi açılan gözlerimizi ovuşturarak acaba gördüğümüz rüya mı diyoruz?  

Lokal işletmesinden sonra ikinci facia bu akademi olmuş. “İSMMMO Akademi, İSMMMO bünyesinde faaliyet gösteren bilimsel, idari ve mali özerkliği olan bir kuruluştur” diye kurulan akademinin mali özerkliği buymuş demek ki. Ele geçirilen imkânları pervasızca harcamak. Aidatını bile zamanında ödeyemeyen üyelerin paralarını böyle özerk kuruluşlar aracılığı ile çarçur mu ediyoruz!

Akademi sitesine bakıldığında “İSMMMO Akademi olarak amacımız, Hile Denetimi ve Adli Muhasebe, İç Denetim, Şirket Değer Tespiti, Bütçe ve Raporlama, Yabancı Şirketlerde Muhasebe Uzmanlığı ve Kredi Derecelendirme gibi çeşitli alanlarda eğitim programları sunmaktır” diye kendini tarif eden kuruluş önce kendi raporlarını inceleyerek biz ne yapıyoruz, kime hizmet ediyoruz diye düşünmez mi?

Bir diğer rezalet de TESMER İstanbul Şubesinde yaşanmış. Hiçbir geliri olmayan şubenin tam tamına 2.155.000 TL genel yönetim gideri var. Yani çalışmayan gelir getirmeyen bir yer için tam tamına eski parayla 2 trilyon para harcanmış. Bu kurumun önceki yıllarda stajyer gelirlerinden olduğunu tahmin ettiğimiz karları da yapılan zararlarla yavaş yavaş eritilmiş. Bankada hiç parası olmayan bir kuruluşun diğer olağan gelirlerden 2.011.000 TL gelir sağlaması da ilginç olmuş.

Çağdaş Demokratların dillerinden düşürmedikleri rahmetli Asım Bezirci “Ölçülü davranmayı, yanlıştan korkmayı, belgeye dayanmayı, aklını kullanmayı, duyguculuğa kapılmamayı ve gerçekçi, düzenli, dengeli, tutarlı olmayı muhasebe öğretti bana. Savunduğum ve uygulamaya uğraştığım nesnel, bilimsel eleştiri anlayışımın güçlenmesine yardım etti. Az şey mi bu?" diyor. Bunlar her konuşmasında Asım Bezirci’den bahsederken hiç mi rahmetlinin söylediklerinden hisse almazlar!

Haydi, iktidar olanlar buna göz yumuyor, Meslekte Birlik Grubundan seçilen arkadaşlarımız ne diyor bu işe!

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.