SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BEPSAŞ’TAN ABONELİK BEDELİ VURGUNU

Yazının Giriş Tarihi: 26.03.2014 21:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.03.2014 21:55
Geçtiğimiz günlerde 10 yılı aşkın süredir kiracı olarak kullandığımız elektrik sözleşmesi işyeri sahibi tarafından iptal edildi. Bizim haberimiz ancak BEDAŞ yetkilisi geldiğinde oldu. Gerçi BEDAŞ, BEPSAŞ olmuş bize ne! Sözleşme için bir sürü evrak hazırladıktan sonra 322 TL para ödemek durumunda kaldık. Sözleşme eklerini incelediğimizde bunun 240 TL’nin güvence bedeli, 3 TL’nin de damga pulu için alındığını anlıyoruz. Ayrıca yıllarca bağlantısı yapılmış bir abonelik için 79 TL bağlantı bedeli ödemiş olduk. Hepsi toplandığında 322 TL ödemiş olduk.
 
İşyeri sahibine bir soralım dedik; acaba abone bedelini kendi geri alabildi mi diye. Öyle ya yeni
yaptığımız sözleşmenin 13. maddesi güvence bedelinin güncelleştirilmesinden ve iade edilmesinden bahsediyor. Buna göre benim ödediğim 320 TL’nin eski aboneye ödenmesi gerekiyor. Ne parası eski abone olduğundan abonelik için ödediği makbuzu sormuşlar. 20-30 yıl önce yapılan aboneliğin makbuzunu kim saklar; hadi sakladı diyelim güncellenmeyen bir abone bedeli 20-30 yıl önce kaç liradır acaba? Aynı yer aynı saat ama kasaya haybeden giren 322 lira. Bunu onbinlerce abone ile çarptığımızda ortaya çıkacak tutarı düşünmek bile istemiyorum. Oh ne ala memleket! Konuyu bir de resmi ağızdan dinleyelim diye yeni şirketimiz BEPSAŞ’a yazılı olarak sorduk. Bugün gelen yazılı cevapta bizim eski abone sahibinin 1985 yılında o zamanın şartlarında 1,5 KW sözleşme yaptığı ancak günün koşulları gereği 5 KW’ye yükseltildiği, 78,48 TL’lik bağlantı bedelinin bunun için alındığı, o günün şartlarına ödenen abone bedelinin güncellenerek 20.36 TL olarak fatura bedelinden düşüldüğünü öğreniyoruz. Bugün ödediğimiz 239,98 TL’lik abone bedelinin ise sözleşmenin iptal edilmesi halinde bize iade edileceği söyleniyor. 30 yıl önce ödediğimiz abone bedelinin bugün geldiği 20 TL’lik meblağı görünce bizim ödediğimiz 239,98 TL’nin nasıl kuşa döneceğini de böylelikle öğrenmiş oluyoruz.

Benim bildiğim kadarıyla hem İSKİ hem de İGDAŞ abonelik bedellerini güncelleyerek aboneyi mağdur etmiyor. Bu abonelikleri daha kolay yapabilmenin yollarını bulmalıyız. Kira kontratını veya tapusunu götürenin adlarını sisteme işleyerek belki sadece sözleşme bedeli olarak alınan 3-5 TL’lerle bu işi bitirmeliyiz. Böyle rakamları şişirdikçe kimse yıllarca kullandığı elektrik ve su aboneliklerini üzerine geçirmiyor. Doğalgaz bedelleri yüksek olduğundan çoğu kişi bu aboneliği güncelliyor ama elektrik ve su sözleşmeleri güncellenmiyor. Bu da yıllarca sonra kiracı ev sahibi anlaşmazlığında ortaya çıkıyor.

Yıllarca birikmiş elektrik ve su paraları yüzünden alınan kira fazlasıyla İSKİ ve BEDAŞ’a ödenmek zorunda kalınıyor. Bir de alınamayan kiralar varsa yandı kuzum keten helva!

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.