SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kişiselleştirmeseydik!...

Yazının Giriş Tarihi: 29.11.2018 18:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.11.2018 18:08
 Sitemizde yaptığımız “AK Parti’nin Adayı Özden Gibi…” başlıklı haberimizle ilgili kamuoyu yansımalarını takip ederken, bazı AK Parti Belediye Başkan Aday Adaylarının, haberin bütünü üzerinden değil de mesleki tanımlamalar üzerinden hareket ederek alınganlık gösterdiklerini üzülerek müşahede ediyoruz.

Haber editörlerimiz; yaptığı haberlerde çoğunlukla ahbap-çavuş ilişkisi dili ile değil Doğankent’e katkısı veya etkisi yönüyle haber yapmaya çalışmıştır. Kaynağı veya belgesi olmayan veya sitemizin yayın ilkesi olarak güvenilir kaynak ve gözlemlere dayanmayan hiçbir habere de imza atmamaya özen göstermişizdir.

Doğankent ilçesinde yaklaşan Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde birden fazla Belediye Başkan aday adayı çıkartan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) nin aday adayları ile ilgili kesin sonuçlar belli olmadan önce bir değerlendirmede bulunarak, toparlamış olduğumuz bilgiler üzerinden adayların şansını değerlendirdik ve editörlerimizin kişisel kanaat ve görüşleri ile halkın ve siyasi kulislerin nabzını da harmanlayarak şansı en yüksek adayın kim olduğunu haberleştirdik.

Bunu yaparken de hissi duygularla değil gözlem ve izlenimlerimizden yola çıktık. Kimin, neden ve niçin şansının yüksek olduğunu da haberimizin içeriğinde kısaca anlatmaya çalıştık.

Kıyaslama yaparken de şansı yüksek olan adayın neden şansının yüksek olduğunu da açıkladık. Diğer adayların hakkında olumsuz bir cümle veya itibarsızlaştıracak bir ifade kullanmadık.

Haberimiz de “Seçmenlerin görüşleri ve siyasi kulislerden sızan bilgiler, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel seçimlerinde Doğankent Belediye Başkanlığı için Ak Parti’nin, adı kulislerde geçmeyen çok güçlü bir adayla Doğankent’te sahneye çıkmaması halinde mevcut adaylar içerisinde ismi ön plana çıkan en güçlü adayın şu anda İlçe Başkanı Rüşan Özden olduğunu işaret ederken….” ifadesini de özellikle kullandık.

Burada Özden’in kesin aday olmadığını ama mevcut adaylar içerisinde şansı en yüksek hatta kesine yakın bir aday olduğunu ifade ve ima ettik.

Bu düşüncemiz hala geçerli olup ilerleyen günlerde haberimizde de belirtiğimiz gibi “…Doğankent Belediye Başkanlığı için Ak Parti’nin, adı kulislerde geçmeyen çok güçlü bir adayla Doğankent’te sahneye çıkmaması halinde…” muhtemel aday yine Rüşan Özden’dir.

Pek tabidir ki tüm adaylar kendinde yüksek şans görmesi beklenen bir davranıştır. İnanmadığı yola niçin çıksınlar? Belki kendileri inanmışlardır, belki çevrelerince inandırılarak ikna edilmişlerdir. Belki de gelecek seçimlere ön hazırlık yapmış olabilirler de. Bütün bunlar ihtimal dahilinde olan şeylerdir.

Ancak; mevcut adaylar içerisinde AK Parti Genel Merkezi’nden izin çıktığı sürece şansı en yüksek olan aday, yine üzerine basarak söylüyoruz kesin aday Rüşan Özden’dir. Bunun aksinin olması için ya bilinenlerin dışında bir aday gösterilmesi veya Özden’e Genel Merkez tarafından sen yerinde dur denilmesi lazım.

Özden’in aday gösterilmesi için teamüller, kamuoyu yoklamaları, teşkilat görüşleri ve Giresun’un ilçeleri içerisinde en çalışkan başkanlar içerisinde yer alması yeterlidir.

Gösterilmemesi içinse sadece Genel Merkez’den “sen İlçe Başkanı olarak çalışmaya devam edeceksin” talimatının gelmesi gerekmektedir. İkinci bir ihtimal söz konusu değildir. 

Belki bu yazdıklarımızdan diğer adaylar yine alınacaktırlar ama tabiri caiz ise “Görünen Köy Kılavuz İstemiz” tabiri en geçerli ifade olacaktır.

Bunları yüksek sesle dillendirirken de şunu açıkça ifade etmeliyiz; bizim tespit ve tahminlerimiz tamamen siyasi teamüller ve aday tespitindeki diğer kriterlere göredir. Yoksa diğer adayların şansının az olmasında, kişisel karakterleri veya yaptıkları mesleklerin hiçbir olumsuz etkisi ve katkısı yoktur.

Tam tersi hepsi de kendi çevrelerinde bir değeri ve ederi olan kişilerdir. Hatta kişiliklerine, efendilikleri hususunda tek bir sözümüz bile olamaz. Adaylık noktasında şansını yüksek gördüğümüz Rüşan Özden’in mesleği, kişiliği ve çevresinin diğerlerinden daha değerli veya kıymetli olduğu gibi bir iddia veya ithamımız da olmamıştır. Olamaz da!…

Bizim değerlendirmemiz yine altını çizerek söylüyoruz tamamen siyasi analiz üzerine yapılan değerlendirmedir. Gayet tabi tüm aday adayları ile ilgili olumlu veya olumsuz bir sürü dedi-kodu veya iddialar gündemde olabilir. Biz değerlendirmelerimizi sübjektif verilere göre değil tamamen objektif verilere yapıyoruz.

Yaptığımız haber üzerine bazı aday adaylarının haberimizi kişiselleştirerek sadece meslekler üzerinden mağdur ve dışlanmış etkisi oluşturacak paylaşımlarda bulunmaları gerçekten bizleri üzmüştür.

Üzüldüğümüz nokta yaptığımız haberden dolayı değil, bu arkadaşlarımızın kendi mesleklerini hakir görmeleri veya mesleklerinin hakir görüldüğünü düşünmeleridir. Adayları tanıtırken sadece aday adayı denilmesi ne kadar belirleyici olacaktır. Haberimizde adayların hangi mesleği icra ettiklerinin yazılmasına niye bu kadar alınganlık gösterildi anlayabilmiş değiliz?

Biz kişilikleri veya uçuk kaçık vaatleri üzerinden yorum yapmadık sadece bir durum tespiti yaptık ve şansı yüksek olan adayın karşısındaki adayların kimler olduğunu kamuoyuna aktarmaya çalıştık.

Alınganlıklar baş gösterince de yaptıkları meslekleri haberden kaldırdık. Eğer onların şansını yaptıkları meslekler azaltacaksa o zaman kişiliklerinin hiçbir önemi yok mu demek anlamı taşıyor bu durum? Bize göre aday adayı belirleme sürecinde mesleklerin çok da fazla etkisi olabileceğini düşünmüyoruz, menfii veya müsbet bir katkısının da olma ihtimali çok düşüktür. Mesleklerinden ziyade kamuoyunda ve siyasi arenadaki tanınırlıkları ve ağırlıkları etkili olacaktır.

Biz bir adayı ön plana çıkartırken diğerlerini küçüksemek değil objektif verilerle ve kamuoyu yoklamalarından edindiğimiz bilgilerle bir değerlendirme yaptık. Bundan sonra da telkin ve tavsiyelerle değil kendi gözlemlerimizle haberlerimizi yapmaya kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Yaptığımız haberler kime ne kazandırır veya kaybettirir kaygısıyla değil, Doğankent’e ne kazandırabilir veya kaybettirir öngörüsü ile yapılacaktır.
Bu güne kadar sitemizde haber yaparken hiçbir zaman tarafsız olmadığımız, her zaman taraflı haber yaptığımız, haberlerimize yönelik “taraflı haber” ithamları üzerine, sitemizin editörleri ve haber kaynakları tarafından, bu tür söylentilerin ileri sürülmesi veya yazılıp çizilmesi üzerine müteakibin dile getirilmiştir.

Doğrudur biz her zaman taraflı haber yapmaktayız. Bizim haberimizde her zaman bir taraf, bazen birden fazla taraf bulunmaktadır. Biz hiçbir zaman tarafsız haber yaptığımızı da ileri sürmedik. Bilakis tarafımız her zaman “Doğankent” ve Doğankent’imizin ali menfaatleri olmuştur. Bunu yaparken de Doğankent’e yön verecek veya ön verecek en uygun donelerle gündem oluşturmaya çalıştık.

Bunda başarılı olduk mu? Her zaman olmasa bile çoğunlukla katkımız her zaman olmuştur. Kimseyi olduğundan daha değerli göstermek gibi bir gayretimiz olmadı ama kıyaslama ve gerçeklerle, akla ve mantığa uygun örneklerle ve cümlelerle kamuoyuna aktarmaya çalıştık.

Uçuk-kaçık abartılı haberlerle değil elle tutulur, gerçeğe uygun, uygulanabilirliği yüksek, en önemlisi kısa ve uzun vadede Doğankent ilçemize katkı sağlayacak eylem ve söylemleri kamuoyu ile paylaşmaya çalıştık.

Bunları yaparken yangılımız olmadı mı? Tabi ki oldu!...

Dediğimiz gibi biz haberlerimizde hep; muadilleri ile kıyaslamalarda bulunacak haber dili kullanmaya özen gösterdik. Birilerini veya bir şeyleri ön plana çıkarmaya çalışırken de kişi veya kuruluşların menfaatlerini düşünerekten değil Doğankent’in menfaatlerini ön plana çıkarmaya çalıştık. 

Tüm aday adaylarına hangi partiden olursa olsun, halis niyetlerinde başarılar diliyoruz...

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.