SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Su Akmasa da Doğankentli Bakar

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2013 15:50
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2013 15:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Su Akmasa da Doğankentli Bakar
Yapımına 2010 yılı sonunda başlanılan ve planlandığı gibi 2013 yılı sonunda faaliyete geçmesi beklenilen Aslancık Barajı ve HES Projesinin son aşamalarından biri olan barajda su tutma işlemine 30 Eylül Pazartesi günü başlandı.
 
Aslancık Barajı ve HES inşaatının çevreye katkısından fazla olumsuz birçok etkisi olması bölge halkının HES’lere karşı etkisiz tepkileri ile sınır tanımaz bir hale gelerek bu olumsuzluklara yenilerini eklemeye başladı.
 
İnşaatın yapımı sırasında bölgede meydana getirdikleri birçok telafisi mümkün olmayan arazi değişikliğinin yanı sıra, mevcut hali ile ileride tehlike ve tehdit oluşturabilecek birçok yan etkisinin daha olabileceği belirtileri de her geçen gün su yüzüne çıkmaktadır. İlçe halkının beklentisi bu zararların minimize edilerek, HES’lerin bölge insanına uzun soluklu refah getirmesi yönünde. Evlerinin, köy ve mahallelerinin önünden özgürce akan bu dere ve çayların rant kaynağına dönüştürülmesi sırasında yıllardır o dere ve çayların kenarlarında doğup büyüyen, zaman zaman canlarını ve mallarını o dere ve çaylarda kaybeden insanların da umumuna fayda getirecek yatırımları gerçekleştirmek bu HES firmalarının hem vicdani hem de kanuni görevleri içerisinde yer almalıdır. 
 

 
Doğankent ilçesinde yapımı devam eden ve biten HES’lerin ilçe halkına geçici istihdam olarak bir katkısı varmış gibi gözükse bile asıl parsayı 3-5 kişilik bir mutlu azınlık toplamış ve ilçe halkının ileriki yıllarda yaşaması muhtemel mağduriyetlerinin kapısı da bu kişilerce aralanmıştır.
 
Şimdi bunlarını telafisi bu iş için milyon dolarlarca kaynak aktaran HES firmalarına kalmaktadır. Çok az bir bütçe ile Doğankent halkının memnuniyet sınırlarını tavan yaptırmak onların elindedir. İlçenin altyapısı ve köylerin altyapıları az bir kaynakla bu firmalar tarafından karşılanabilir ve bölgede HES’ler tarafından açılan yaralar bir nebze sarılmış olabilir. 




 
“Su Akar, Türk Bakar” sözünü çürütürcesine hergün yenileri yapılmakta olan Baraj ve HES çalışmaları ile artık sular akmıyor ama bölge halkı olan Türkler, sular akmasa bile yine sadece suya bakmakla yetinir hale getiriliyorlar. Hatta bu defa eskisinden daha da kötü bir duruma düşmüş halde oluyorlar.
 
Kısacası; su akar Doğankentli bakar, Su akmasa da Doğankentli bakar. 
 

 
Arslancık HES ile ilgili bölge insanları, bu barajın ve HES’in Doğuş Holding tarafından yaptırılmakta olduğu gibi eksik bir bilgiye sahip bulunmaktadır. Halbuki; Doğuş Holding sadece %33,33 hisseye sahip bulunmakta, diğer iştirak sahipleri ise Yazıcılar Grubuna ait Anadolu Endüstri Holding A.Ş.’nin %33,33, Doğan Holding’in %25 ve Doğan Enerji’nin ise %8,33 oranında payı bulunmaktadır.
 
Aslancık Barajı ve HES Projesi; Harşit Çayı üzerinde yapımı planlanan 6 adet nehir üstü santral ve depolama tesisinden sadece bir tanesidir. Bu projelerden dördü önceki yıllarda gerçekleşmiş olup halen işletme halindedir. Beşincisi yapılan Arslancık Barajı ve HES’i ile tamamlanırken, geriye sadece Arslancık HES’in bitiminden başlayacak olan Tirebolu İlçesi Kuşkayası mevkiine yapılacak olan ve önümüzdeki günlerde tartışmalara gebe olabilecek Tirebolu Regülatörü ve HES projesi kalıyor.
 
Aslancık Barajı ve HES Projesinin yapımı için 4 yerli bankadan 160 milyon ABD Doları tutarında uzun vadeli proje finansman kredisi temin edilmiştir. İmzalanan kredi sözleşmesi, inşaat süresinin tamamlanma tarihine bağlı olarak yaklaşık 3,5 yılı geri ödemesiz olup toplam 12 yıl vadelidir.
 
Harşit Çayı üzerinde Giresun İli Doğankent ve Tirebolu ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olan ve yıllık ortalama 418 milyon kWh üretime ve 120 MW Kurulu güce sahip olacak Aslancık Barajı ve Hidroelektrik Santralı için 20 Mart 2008 tarihinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndan (EPDK) elektrik üretim lisansı alınmıştır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.