SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İKİ KÖY İÇİN 34 YIL SONRA GELEN ADALET!

Yıllardır idari ve hukuki alanda idari bağlılık değişikliği için mücadelesini sürdüren 2 köy halkı yıllar sonra verdikleri mücadeleyi kazandı.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2024 16:38
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2024 00:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
İKİ KÖY İÇİN 34 YIL SONRA GELEN ADALET!

Yıllardır idari ve hukuki alanda idari bağlılık değişikliği için mücadelesini sürdüren 2 köy halkı yıllar sonra verdikleri mücadeleyi kazandı.

İdari yönden Gümüşhane ili, Kürtün ilçesine bağlı Günyüzü Köyü ve Üçtaş Köyü tarafından, Giresun İli Doğankent ilçesine bağlanmak istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin “Bakan Oluru” Danıştay Onuncu Dairesi Kararıyla iptal edildi.

Gümüşhane ilinin Kürtün ilçesine bağlı olan Günyüzü ve Üçtaş köyünün, Giresun ili Doğankent ilçesine bağlanması istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün Bakan Olur'u ile tesis edilen 21/02/2022 tarih ve E-20152294/151.07.02-25046 sayılı işleminin iptali istemiyle Günyüzü ve Üçtaş Köyleri Tüzel Kişiliği adına açılan dava kabul edilerek, Dava konusu işlemin davacı Günyüzü ve Üçtaş Köyünün Giresun ili, Doğankent ilçesine bağlanma talebinin reddi yönünden İPTALİNE Karar Verildi.

Bilindiği üzere; Giresun ili, Tirebolu ilçesi Doğankent bucağına bağlı Günyüzü ve Güvenlik Köylerinin 20/05/1990 tarih ve 20523 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 130 İlçe Kurulması Hakkında Kanun ile Gümüşhane ili, Kürtün ilçesine bağlandı. Bu karara itiraz eden Güvenlik Köyü Tüzel Kişiliğinin yoğun çabaları sonucunda Güvenlik Köyü 30 Aralık 1992 tarihinde İçişleri Bakanlığınca alınan karar uyarınca yeniden Doğankent ilçesine bağlandı.

İçişleri Bakanlığının 20/07/1994 tarih ve 203-29-100 sayılı Bakanlık Makamı Oluru ile Günyüzü Köyünden; Üçtaş, Ambarlı, İmetkıranı ve Akköy bağlıları ayrılarak, merkezi Üçtaş bağlısı olmak üzere Üçtaş Köyü kuruldu.

Bir oldubittiye getirilerek Gümüşhane ili Kürtün ilçesine bağlanan Günyüzü ve Üçtaş Köyleri ilk yıllardan itibaren Giresun ili Doğankent ilçesine bağlanmak için zaman zaman girişimlerde bulunsalar da bu talepleri çeşitli nedenlerle engellinmiş veya ertelenmişti.

Danıştay Onuncu Dairenin 28 Kasım 2023 tarihli Bakanlık Onayının iptaline dair Karar sonucuna yasal süresi içerisinde itiraz yapılmadığı için bu iki köy de 34 yıl sonra muradına nail oluyor.

Üçtaş Köyü Tüzel Kişiliği tarafından Danıştay Onuncu Dairesini açılan 2022/6630 Esas ve 2023/7556 Karar No’lu “Bakanlık Olurunun İptali” davası Oybirliği ile kabul edilirken, aynı daireye Günyüzü Köyü Tüzel Kişiliği tarafından açılan 2022/6628 Esas ve 2023/7557 Karar No’lu “Bakanlık Olurunun İptali” davası Daire Başkanı ve bir üyenin “Karşı Oy” kullanmasına rağmen 3 üyenin olumlu yönde verdiği oylarla “Oy Çokluğu” ile kabul edildi.

Beş üyeli Danıştay Onuncu Dairenin aldığı karara “Karşı Oy” kullanarak katılmayan Daire Başkanı ve bir üye oylarının gerekçesini; “Günyüzü Köyünde yapılan halk oylamasında ise, oylama sonucunda seçmen listesine kayıtlı 623 kişiden 272'sinin idari bağlılık değişimine "EVET" oyu, 196'sının ise "HAYIR" oyu kullandığı, Günyüzü Köyünün, bağlanmak istediği Doğankent ilçesine 15 km., halen bağlı olduğu Kürtün ilçesine ise 16 km. mesafede olduğu görülmektedir.

Dava konusu işlemde, Günyüzü Köyünde yapılan halk oylamasında Yönetmelikte aranan çoğunluğun sağlanamadığından bahisle ve idari bağlılık değişikliğinin coğrafi durum, iktisadi şartlar ve kamu hizmetlerinin gerekleri açısından yarar sağlamayacağı değerlendirilerek Gümüşhane İl İdare Kurulu, İl Genel Meclisi ve Vali görüşü dikkate alınmak suretiyle idari bağlılık değişikliği talebinin reddedildiği anlaşılmaktadır.

Bu durumda, Günyüzü köyünün, coğrafi olarak bağlanmak istediği Doğankent ilçesine 15 km., bağlı olduğu Kürtün ilçesine de 16 km. mesafede olması, tamamen asfalt olan yolda ulaşımda sıkıntı yaşanmaması, köy sakinlerinin çoğunluğunun Kürtün ilçesinden ayrılmayı istememesi, ekonomik ve sosyal ilişkilerin daha çok Gümüşhane ili, Kürtün ilçesi ile sürdürülmesi nedeniyle dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediğinden davanın reddi gerektiği oyu ile Daire kararına katılmıyoruz” şerhi ile ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.