SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tirebolu HES’te Şok Gelişme!

Haber Giriş Tarihi: 09.09.2014 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 09.09.2014 13:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Tirebolu HES’te Şok Gelişme!
Harşit Vadisi üzerine Kuşkayası’nda kurulması planlanan Tirebolu HES projesinin yapımcı firma Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin istediği gibi tünelle değil, baraj gölü ile olması konusunda geçtiğimiz dönem Doğankent İl Genel Meclis Üyesi Alaeddin Bayram’ın gündeme getirmesi ile çıkan tartışmaların büyümesi üzerinde bazı sivil toplum kuruluşları ve oluşumları meydana gelebilecek olumsuzlukları Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na kadar iletmişlerdi.
Oluşturulan kamuoyu sayesinde tünel tipi HES projesinin uygulanma ihtimali zayıflarken, baraj gölü olarak projenin orijinal haline döndürülmesi çalışmaları hız kazanmıştı. Yapımcı firma Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin projeden tamamen vaz geçmesi, bu konuda büyük çaba sarf eden başta eski İl Genel Meclis Üyesi Alaeddin Bayram olmak üzere ilgili STK temsilcilerini mücadeleden başarıyla çıkmaları nedeniyle oldukça memnun etmiş olabileceği tahmin ediliyor.
Bugün saat 11.20 sularında; Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.'nin Genel Müdürü İbrahim Sinan Ak ve Mali İşler Direktörü Hüseyin Morkoyun imzasıyla Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamaya göre şirket yapılan teknik ve idari değerlendirmeler sonucunda Giresun'un Tirebolu ilçesi, Harşit Çayı üzerinde kurmayı planlan 29,34 MW kurulu güce sahip olması planlanan Tirebolu Regülatör ve HES projesinden vazgeçildiğinin ve konuyla ilgili şirket tarafından EPDK'ya gerekli başvurunun yapıldığı duyuruldu.
Şirket tarafından Kamuoyu Aydınlatma Platformuna yapılan açıklama şöyle; “18.06.2014 tarihli özel durum açıklamamıza istinaden Şirketimiz yapılan teknik ve idari değerlendirmeler sonucunda Giresun ili, Tirebolu ilçesi, Harşit Çayı üzerinde kurmayı planladığı 29,34 MW kurulu güce sahip olması planlanan Tirebolu Reg. ve HES projesinden vazgeçmiş olup, konuyla ilgili EPDK'ya gerekli başvuruyu yapmıştır.
Yukarıdaki açıklamalarımızın, Sermaye Piyasası Kurulu'nun yürürlükteki Özel Durumlar Tebliğinde yer alan esaslara uygun olduğunu, bu konuda/konularda tarafımıza ulaşan bilgileri tam olarak yansıttığını, bilgilerin defter, kayıt ve belgelerimize uygun olduğunu, konuyla ilgili bilgileri tam ve doğru olarak elde etmek için gerekli tüm çabaları gösterdiğimizi ve yapılan bu açıklamalardan sorumlu olduğumuzu beyan ederiz.”
Bilindiği üzere 18.06.2014 tarihinde şirket tarafından yapılan özel durum açıklamasında; Giresun İli'nde kurulması planlanan 30,560 MWm/29,340 MWe kurulu gücünde Tirebolu Reg. ve HES üretim tesisi için söz konusu şirkete 18.08.2011 tarihli ve 3382-22 Kurul Kararı ile verilmesi uygun bulunan üretim lisansının 15.05.2014 tarihli ve 5006-33 sayılı Kurul Kararı ile Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliği'nin geçici 8. maddesinin 2. fıkrasının b bendi kapsamında kaldırılarak, anılan projeye ilişkin üretim lisansı başvurusunun önlisans başvurusu olarak değerlendirilmesine karar verilmişti.
Harşit Vadisinin büyük bir bölümünün kaderini etkileyecek bu gelişmelerin önümüzdeki günlerde yansımalarının nasıl olacağı da merakla beklenmektedir.

Bölgede faaliyeti sona eren birçok HES inşaatından sonra büyük işsiz kalan yöre halkının tekrar iş bulma hayalleri ile baraj gölü yapıldığı takdirde farklı hesaplar içerisinde bulunan birçok insanın kurduğu hayallerde projeden vazgeçilmesi üzerine bölgede şok etkisi meydana getirdi.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.