SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğankent Neler Kaçırdı?

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2014 19:58
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2014 19:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Doğankent Neler Kaçırdı?
Bilindiği üzere son yıllarda dünyada etkileri büyük olan ekonomik krizlerin ilçemizde pek hissedilmemesinin başlıca nedenlerinden biri Doğankent ve çevresinde yaşayan insanların iş ve aş kapısı olmuş Hidroelektrik Santrali (HES) inşaat firmalarıdır.
 
Özellikle son yıllarda Harşit Vadisi’nde çalışma yapan üç büyük şirketin ilçeye ve bölgesine ekonomik etkilere çok fazla olmuştur. Aslında halk arasında 3 büyük firma (NUROL, KOLİN ve DOĞUŞ) bilinse de bilinenin aksine Doğankent ve çevrinde son yıllarda iş yapan firma sayısı beş tanedir. Bilinen üç firmanın (NUROL, KOLİN ve DOĞUŞ) dışında iki büyük firmanın da (DOĞAN GRUBU VE ANADOLU GURUBU) göllenme sahası Doğankent olan Arslancık HES’in ortakları arasında yer almasıdır.
 
Peki Doğankent halkı bu büyük firmaların Harşit Vadisindeki yatırımlarından yeterince istifade edebilmişleridir sorusuna yöre halkının bedensel gücü ile bu firmalarda çalışmasının karşılığı olarak aldığı ücret ve esnaf olarak ticarete getirdiği canlılık açısından “evet” cevabı verilebilir ama kurumlar açısında özellikle yerel yöneticilerin vatandaş lehine sağlayacağı faydalı işbirlik açısından bu sorunun cevabı kesinlikle “Hayır” olacaktır.
 
Şimdi size iki ilçede (Dereli ve Doğankent) yapılan 3 tane HES Firması ile ilgili bazı bilgiler verdikten sonra iki tanede bu ilçelere yapılacak katkılara ilişkin protokol sunacağız. Bu iki protokol karşılaştırıldığında, kişilerin bireysel anlamda ne kazandığını bilemeyiz ama Doğankent halkı adına nelerin kaçırmış olduğumuzu hep birlikte göreceğiz.
 
Dereli ilçesindeki Dereli HES 157,5 milyon kWh, Doğankent ilçesindeki Aslancık HES 418 milyon kWh ve Akköy-II HES 872,5 milyon kWh yıllık ortalama enerji üretilmektedir.
 
Yani; Dereli ilçesindeki HES7in yıllık ortalama enerji üretimi : 157,5 milyon kWh, Doğankent’teki HES’lerin yıllık ortamala enerji üretimi : 1290,5 milyon kWh’dir.
 
Buna göre; Doğankent’teki HES’ler Dereli ilçesindeki HES’lerden 8 kat daha fazla üretim yapmaktadır. Ancak bulundukları ilçeye yaptıklarına bakıldığında Dereli ilçesine küçük bir HES firmasının yaptığı Doğankent ilçesine yapılanın 3 katı büyüklüğündedir. Eğer Dereli gibi bu HES’lerden faydalanmasını bilseydik Doğankent’e yapılanın 30 katı daha hizmet almamız lazımdı.
 
Dereli’ye Dereli HES (Bereket Enerji) tarafından; Dereli Meslek Yüksek Okulu Binası,Belediye Hizmet binası,Jandarma Bölük Komutanlığına Konaklama Tesisi ve yüksek güvenlikli bahçe duvarları. (Doğankent’e yapılmadı)Dereli Belediyesine Kapalı Halı Saha Yapımı, (Doğankent’e yapılmadı.)Dereli Belediyesi ile TOKİ tarafından müştereken planlanan TOKİ konutlarının arsasının alınarak Dereli Belediyesine hibe edilmesi. (Doğankent’e yapılmadı)
 
Doğankent’e KOLİN tarafından; Meslek Yüksek Okulu Binası yaptırıldı. (Dereli’ye de yapılmış) Doğankent’e Aslancık HES tarafından; Belediye Hizmet Binası yaptırıldı. (Dereliye’de yapılmış)
 
Akıllara hemen Doğankent’e yapılan altyapı gelmektedir ancak Altyapı buna dahil değil çünkü Göllenme sebebiyle yaptırmaları mecburi idi ve aslında şirket daha kapsamlı ve sağlıklı bir altyapı yapmak istediği halde Doğankent Belediyesinin ısrarları sonucunda iş Belediye’nin kontrolünde ihalesiz ve projesiz olarak özel firmalara yaptırıldı.
 
DERELİ İLÇESİNDE
 
DERELİ HES PROJESİ
 
Dereli Hidroelektrik Santrali (HES) projesi, Giresun ili Dereli ilçesi sınırları içerisindeki Aksu Nehri üzerinde kurulmaktadır. İlçe Merkezinde üretim santrali bulunmakta ve ilçe merkezine hiçbir olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Santralin yıllık ortalama enerji üretimi 157,5 milyon kWh'dir. Santral 2013 yılında işletmeye alınmıştır.
 
BEREKET ENERJİ tarafından yapıldı. Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, Şirket 1995 yılında Denizli merkezli olarak kuruldu.
 
 
DOĞANKENT İLÇESİNDE
 
ASLANCIK HES PROJESİ
 
Aslancık Barajı ve Hidroelektrik Santralı, Doğankent ve Tirebolu ilçesi sınırları içerisinde Harşit Çayı üzerinde kurulmuştur. Göllenme sahası Doğankent ilçe merkezindedir. Ve ilçe merkezine oldukça büyük olumsuz etkileri vardır. Yıllık ortalama 418 milyon kWh üretime sahip olacak Aslancık Barajı ve Hidroelektrik Santralı, Harşit Nehri üzerinde Giresun İli sınırları içerisinde yer almaktadır.
 
Doğuş, Doğan Holding ve Anadolu Grubu ortaklığı yapımıdır. Şirket hisselerinin %33’ü Doğuş ve Anadolu Grubu’na aittir. Doğan Holding’in %25 ve Doğan Enerji’nin ise %8,33 oranında hissesi bulunmaktadır.
 
AKKÖY-II HES VE YAŞMAKLI BARAJ GÖLÜ
 
AKKÖY-II Yaşmaklı Barajı KOLİN İnşaat firmasınca yaptırıldı. Yaşmaklı Barajındaki göllenme Doğankent ilçesini yapım aşamasında yoğun bir şekilde, yapımı tamamlandıktan sonra da kısmen etkilemektedir. Akköy II’de 872,5 milyon kWh enerji üretilecektir.
 
 
HES’LER BULUNDUKLARI İLÇELERE NELER YAPMIŞ?
 
Doğankent’e KOLİN tarafından;
1-Meslek Yüksek Okulu Binası yaptırıldı. (Dereli’ye de yapılmış)
2-?
 
Doğankent’e Aslancık HES tarafından;
1-Belediye Hizmet Binası yaptırıldı. (Dereliye’de yapılmış)
2-? (Akıllara hemen altyapı gelmektedir ancak Altyapı buna dahil değil çünkü Göllenme sebebiyle yaptırmaları mecburi idi ve aslında şirket daha kapsamlı ve sağlıklı bir altyapı yapmak istediği halde Doğankent Belediyesinin ısrarları sonucunda iş Belediye’nin kontrolünde ihalesiz ve projesiz olarak özel firmalara yaptırılmıştır.)
 
Dereli’ye Dereli HES (Bereket Enerji) tarafından;
1- Dereli Meslek Yüksek Okulu Binası,
2- Belediye Hizmet binası,
3-Jandarma Bölük Komutanlığına Konaklama Tesisi ve yüksek güvenlikli bahçe
duvarları. (Doğankent’e yapılmadı)
4-Dereli Belediyesine Kapalı Halı Saha Yapımı, (Doğankent’e yapılmadı.)
5-Dereli Belediyesi ile TOKİ tarafından müştereken planlanan TOKİ konutlarının arsasının alınarak Dereli Belediyesine hibe edilmesi. (Doğankent’e yapılmadı)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.