SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kokuyu Yeni Mi Aldınız?

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2014 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 21.05.2014 12:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Kokuyu Yeni Mi Aldınız?
Bilindiği üzere 2013 yılında yapımına başlanılan ve haber sitemizde de sürekli olarak gündeme getirilerek “gelecekte bu tesisin olumsuzluklarının ilçede büyük etki yapacağına” yönelik haberlerimize o zamanlar kulak tıkayanların, şimdi koro halinde “Arıtma Tesisi SOS Veriyor.” “Arıtma Tesisinin Kokusu Çıkmaya Başladı” başlıklarıyla aynı kalıptan çıkma haberlerini piyasaya servis etmelerini hayret ve ibretle seyrediyoruz.
 
Bizlerin, Doğankent Halkının sağlığı ve çıkarları için günlerce yazıp çizdiğimiz “Arıtma tesisi ve altyapıdaki olumsuzluk” haberlerini o tarihlerde görmeyenlerin birden bire şimdi aynı haberi organize bir şekilde kamuoyuna yansıtmaya çalışmaları “Günaydın Beyler” dedirtecek kadar geç kalınmış bir durumdur.
 
Günlerce tartışmaları devam eden, hatta zaman zaman yapımı durdurulan arıtma tesisi hakkında tek kelam etmeyenlerin, her şey bittikten sonra, atı alanın Üsküdar’ı geçmesinden sonra şimdi bazı sorular sorarak bu tesisin yapıldığı yerin yanlış seçim olduğunu vurgulamak isteyenlere de sadece PES demekten başka bir şey kalmıyor bize.
 
Sitemizde bu hususta çıkan haberleri hep siyasi çekememezlik ve Doğankent’e gelen yatırımları engelleme çabaları olarak değerlendirenlerin şimdi bizlerin 1 yıl önce gündeme getirerek işaret ettiği tehlikenin gerçekleşmesini vahim bir durum olarak göstermeye çalışmaları, bizim şu anda bulunduğumuz noktadan ne kadar geriden gündemi takip ettiklerinin de bir göstergesi olmaktadır.

 
Doğankent’i ilgilendiren hususlarda zamanında halkın tarafında olmayanların bugün halkın yanındaymış görüntüsü vermeleri samimiyetten uzak, malumun ilanı olan geç kalınmış açıklamalardır.
 
Gündeme getirilen haberin bir bölümünde “Geçen günlerde pompası arızalan arıtma tesisi kanalizasyon borularından atıkları yeterince çekemediği için Özellikle Doğankent İmam Hatip Lisesi ve erkek öğrenci yurdunda büyük kokuya neden olmuş dersleri işlenemez hale getirmiştir. Arıza giderilmesine rağmen okulun ve yurdun bahçesinde her gün rahatsız edici kokular aralıklarla öğrencileri, öğretmenleri ve vatandaşları rahatsız etmektedir.” İfadesinin kaleme kim almışsa ona şu soruları sormak lazım : “Bir yıldır bunun böyle olacağını ilkokul çocukları bile söylerken siz neredeydiniz? Baştan hep birlikte bu olaya karşı kararlı ve dirençli durulsaydı olay bu noktaya gelir miydi? Bu durumun suçluları kimlerdir?”
 
Şimdi biraz daha geriye gidelim ve 1 yıl önce Gazeteci Kamil Patan’ın bizlerin oluşturduğu bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak için olayın muhatabı o zamanın Belediye Başkanı Nazmiye Kabadayı ile yaptığı görüşmenin bir bölümünü sizlere aktarıyoruz.
 
Yazıyı sonuna kadar okumanızı ve ondan sonra sitemizde çıkan haberlerin doğru mu yanlış mı olduğunun yorumlarını sizlere bırakıyoruz.
 
Kamil Patan’ın kaleminden Nazmiye Kabadayı’nın Biyolojik Arıtma Tesisi açıklaması: “Bu arıtma tesisi için sanmayın ki başka alternatifler aramadık lakin yaptığımız fizibilite çalışmaları sonucunda en uygun yerin şu anda kazısını yaptığımız yer olduğu iller bankasından onaylanarak bizlere sunuldu ve bizlerde bu projeye dahil hareket ederek sevgili Doğankentlilere yeni nesil bir Biyolojik Paket Arıtma Tesisi oluşturmaya çalışıyoruz. Bakın biz öncesinde Baraj gölünün içerisinden geçerek baraj gövdesinin mansabında arıtma yapılmasını düşündük, bu çalışmayı projelendirerek incelenmek üzere İller Bankası Bölge Müdürlüğüne resmi yazıyla gönderildi İller Bankasından gelen yetkililer projeyi inceleyip arazide değerlendirmeyi yaptıktan sonra kanalizasyon ve Arıtma sisteminin baraj gölü içerisinde kurulmasının sakıncalı olacağına, ilerleyen süreçte bu durumun ciddi tehlikeler oluşturabileceği düşüncesinin belirdiğini söyleyerek projeyi onaylamadan geriye iade ettiler, bu gelişme üzerine baraj içerisine yapılması düşünülen bu projeden vazgeçildi, sonrasında ikinci öneri olarak Tünel açılarak kanalizasyon sisteminin 700 m tünel ile Güdül deresinin kenarına getirilmesi ve orada arıtma yapılarak güdül deresine deşarj yapılması düşünüldü. Bu çalışma da projelendirilerek yetkililere teslim edildi ama bu projede de tünel içerisinde kanalizasyon sisteminde 50 m aralıklarla baca yapılması gündeme geldi, bacalardan çıkacak gaz nedeniyle tünelli sistemde uygun bulunmadı ve bu sistemden de vazgeçilmek zorunda kalındı.
 
Bunun üzerine bu sefer Mevcut Devlet Karayolunun Kenarından Kanalizasyon Hattının Geçirilmesi düşünüldü bu duruma da Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Genel Müdürlüğü şiddetle karşı çıktı ve en sonunda Doğankentin atık suları toplanarak Doğankentin çıkışına doğru gelinebilecek en uç kısma getirilip bu bölgede Biyolojik Paket Arıtma tesisi yapılması planlandı.
 
Bu çalışma İller Bankası projelendirme kriterlerine göre hazırlanarak projelendirildi ve projeler İller Bankasına incelenmeleri için gönderdi. İller Bankası teknik elemanlarınca projeler incelenip yapılmasının uygun olduğu resmi yazı ile Belediyemize bildirildi.
 
Bunun üzerine Belediyemizce projenin yapılabilmesi için gerekli olan maddi kaynak Doğankent sınırları içerisinde HES yapan şirketten hibe olarak sağlanarak mevcut projenin yapımına başlandı. Projenin arıtması evsel atıkların arıtması olarak uygulanan yeni nesil en son teknoloji ürünü olan Biyolojik Paket Arıtma olarak tanımlanmaktadır ve bu durumun çevreye zerre bir zararı olmayacağı üreteci firma tarafından bizlere garanti edildi, içerisinde çift motor bulunmaktadır, ola ki biri devre dışı kalırsa diğeri devreye girmektedir ayrıca elektrik kesildiğinde de devreye jenaratör girmektedir yani anlayacağınız öyle söylendiği gibi bir koku tehlikesi bulunmamaktadır, evet sistem içinde nefes alması için bir baca bulunmakta lakin bu bacadan koku sızması mümkün olmamaktadır, çünkü bu baca metan gazının transferi için bir nefes borusu olarak ifade edilmektedir, bunun için tüm hesaplamalar tüm ciddiyetiyle yapılmış ve uygulamaya konulmuştur. o mevkide bulunan meskenler sıkıntı yaşamayacaklardır, tekrarlıyorum bu konuda Doğankent rahat olsun, sıkıntı olmayacaktır
 
 
BU KONUDA YAYINLANAN ÖNCEKİ HABERLERİMİZDEN BAZILARINA ALTTAKİ BAŞLIKLARA TIKLAYARAK UYAŞABİLİRSİNİZ.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.