SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cemo Yetim Kaldı

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2013 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 15.05.2013 12:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Cemo Yetim Kaldı

 “Septik Şok” tanısıyla hayatını kaybeden ve bir süredir Giresun Özel Ada Hastahanesinde tedavi gören Ali Babayiğit  1925 yılında Şadı'da doğmuştu. Hayatının neredeyse tamamını Çatalağaç Köyü’ne geçirmiş, geçimini çiftçiliğin yanında Çatalağaç ve çevre köylerde yaptığı evlerle idame ettirmeye çalışmıştır. Çatalağaç ve çevre köylerinin sayılı ahşap ev ustalarındadır.

Ali Babayiğit 2008 yılında eşini kaybettikten sonra bakım sorunları nedeniyle yaklaşık 1,5 yıldır Giresun Valiliğinin bakım evinde kalıyordu.

Ali Babayiğit’in naaşı yarın Doğankent’te kılınacak öğle namazının ardından Çatalağaç Köyü Güni mezarlığında toprağa verilecektir.

Cemo Koltuk Horonu ile ilgili kendisiyle yaptığımız şöyleşide bize şunları söylemişti:

“Uzun yıllar oldu, tamamını hatırlayamıyorum. O zamanlar köyümüzün kemençecilerinden olan Mahmudo Mustafa (Mustafa Pir) Hacı Mehmet’in bu sözlerini kemençesiyle gaydaya döktü. Sonra Hacı Mehmet ile birlikte bu oyunun kurallarını koyduk. Eskiden otçu göçleri çok olduğundan Güvende’ye giderken otçu göçünde Mahmudo Mustafa çaldı, Hacı Mehmetle birlikte biz oynadık. Otçu göçünün her durağında Mustafa çaldı biz oynadık. İnsanlar bu oyunu öğrenmek istediğinde Hacı Mehmet ile aramıza birer ikişer adam alarak bu oyunu insanlara öğrettik ve oyun giderek yaygınlaştı. Bizimle aynı tarihlerde otçu göçüne katılanlara sorarsanız onlar bu oyunu Hacı Mehmet ile benim oynadığımı söylerler. Daha sonra bu gaydayı Çaylama da çalmaya başladı. Mahmudo Mustafa’dan sonra bu oyunu Çaylama Törnük’te Kanyaş’ta çaldı ve insanlar oynamaya başladı. Bu oyun cemo ile bitmiyor aslında. Daha sonra sonuna bu oyuna benzeyen Hoşbilezik oyununu da eklerdik”

Merhum Ali Babayiğit’e Yüce Allah’tan rahmet ailesi ve akrabalarına sabırlar diliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.