Birol Tekin MHP ’den Aday

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.dogankentgazetesi.com
 30 Mart 2014 yılında yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde MHP’nin Doğankent Belediye Başkanı Adayının Ziraat Mühendisi Haşim Birol Tekin olarak, İl Yönetimi tarafından MHP Genel Merkezine sunulduğu ve Genel Merkez tarafından da onay verilerek adaylığın kesinleştiği öğrenildi.

Bu işle ilgili Ankara’da bulunan MHP İl Başkanı Ozan Köymen ve Giresun Belediye Başkan adayı Orhan Erzurum'un Genel Merkeze sunduğu Doğankent, Güce ve Dereli ilçelerine ait 3 adayın adaylığı Genel Merkezce onaylanarak kesinleşmiş oldu.

Alınan bilgilere göre; Doğankent’te Haşim Birol Tekin, Dereli’de Şükrü Karaman ve Güce’de Rıfat Bal’ın adaylıkları kesinleşti.

MHP İlçe Başkanı Tarı, yaklaşık bir yıl önce verdiği bir demeçte siyaseten yorulduğunu belirterek İlçe Başkanlığından ayrılacağını genel merkeze bildirdiğini ancak genel merkez tarafından bu talebinin kabul edilmediğini söyleyerek “Bana MHP’nin Doğankent İlçe Teşkilatı olarak benimle yola devam edileceği söylendi. Bende, MHP Doğankent’te benim ilçe başkanlığımda siyasi mücadelesine devam edecekse bende önümüzdeki yerel seçimlerde Doğankent Belediye Başkanlığı yarışında geçtiğimiz dönem de partimizin adayı olan ilçemizin sevilen ve sayılan simalarından Ziraat Mühendisi Haşim Birol Tekin ile seçimlere gitmek istediğimi ve bu yöndeki talebimi genel merkeze ilettim. Önümüzdeki günlerde farklı söylentiler ve spekülasyonlar olmasın diye benim teşkilat olarak adayımın H.Birol Tekin olduğunu şimdiden deklare etmeyi uygun gördüm. Kendisinin kararını henüz bilmiyorum ama bizim teşkilat olarak arzumuz bu. Bunun dışında şu anda bir adayımız, alternatif ismimiz ve arayışımız bulunmamaktadır.” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak daha sonraki süreçte gelişen bazı olaylar sonucunda; ilçenin son on yılda hatalı belediyecilik yöntemi ile yönetilmesinin açtığı yaraların ancak merkezi yönetimin desteği ile kapatılabileceği söylenerek, bununda ancak tek bir kişiyle gerçekleştirilebileceği tezinden hareketle Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) seçmenlerinin teveccühü ile MHP’nin adayı Tekin’in AK Parti İl ve İlçe Teşkilatının ve birçok yönetim kurulu üyesinin ısrarlı daveti üzerine, bir önceki seçimlerde kendini destekleyen MHP tabanından seçmenlerin birçoğu ile birebir görüşerek, ilçenin menfaatlerini gözeterek bu olaya sıcak bakması üzerine AK Parti’den Belediye Başkanı Aday Adayı olarak müracaat ettiği ve AK Parti Genel Merkezince yapılan temayül ve kamuoyu yoklamalarında diğer adayları geride bırakması, ilçede ve Parti teşkilatında da birkaç kişi dışında aday olmasının hararetle benimsenerek son günlere kadar birçok yerel ve ulusal basında da AK Parti’nin muhtemel belediye başkan adayı olarak adının geçmesine rağmen, sebebi anlaşılmayan bir nedenle son anda listeden adının çıkartılması hem AK Parti camiasında, hemde ilçede şaşkınlık ve hayretle karşılandı.

AK Parti tarafından Doğankent Belediye Başkanı Adayı’nın toplumdaki beklentilerin aksine açıklanması üzerine özellikle AK Partili seçmen kitlesinden büyük bir çoğunluğun bu olaya tepki göstererek Tekin’i bağımsızdan veya başka bir partiden aday olmaya zorlaması, MHP tabanının da Tekin’in MHP’den çeşitli senaryolarla kopartılarak, ilçenin menfaati için partiler üstü bir birliktelik söylemleri ile yanıltılarak oyuna getirildiği düşüncesiyle tekrar MHP’den aday gösterilmesi için il ve ilçe teşkilatlarına baskı kurması üzerine, seçmenleri yoğun baskı ve istekleri karşısında gerek Tekin’in gerekse İlçe Başkanı Tarı’nın bu baskılar karşısında “Halka rağmen siyaset yapılmaz” felsefesiyle hareket ederek süreci tekrar başa döndürdükleri öğrenildi.

Bu gelişmeler üzerine çeşitli kesimlerle istişareler yapıldığı, MHP’nin Doğankent Belediye Başkan Adayı olarak adı geçen Ali Güzel’in de “Ben kendim için değil partim için siyaset yapıyorum.” Diyerek, parti organlarının aldığı bu karara saygı duyarak adaylıktan çekilmesi üzerine İl Başkanlığı tarafından Tekin’in adının Doğankent Belediye Başkan Adayı olarak Genel Merkeze sunulduğu ifade edildi.

MHP İlçe Başkanı İsmail Tarı,  “Bizde görev istenmez verilir. Biz bu zamana kadar kendimiz veya nefsimiz adına siyaset yapmadık. Gelinen bu noktada bizi farklı şekilde suçlayanlar veya eleştirenler olacaktır. Ancak biz herşeyi Doğankent’in ve Doğankentlinin arzusu ve menfaatleri yönünde gerçekleştirmeyi kendimize şiar edindik. Halkımız öncesinde ve sonrasında bu olayın böyle olmasını istedi bizde onların isteklerine uyarak, onların arzuladığı adayla yola devam etme kararı aldık. Bundan sonraki süreçte partili, partisiz tüm Doğankentli seçmenlerin çok iyi düşünerek, bu noktaya nasıl gelindiğini çok iyi irdeleyerek adayımız olan teveccühlerini sandığa yansıtmalarını bekliyoruz. Bu saatten sonra ben sen kısır çekişmelerini bir kenara bırakarak biz olarak yola devam etmeliyiz. Doğankent küçük hesaplar yüzünden çok şeyler kaybetti. Hep iktidarın nimetleri denerek seçmenler kandırılarak oyları alındı ama bunun farkını Doğankentliler göremedi. Şimdi Doğankentin makuz tarihini değiştirmek için bugünü ve bu olayları fırsat bilerek, herkes birbirini suçlamadan kendi hatalarından ders alarak üzerine düşen yapsın. Zaman ayrışma değil birleşme zamanı, birleşmenin adresi de kişisel hesapların ve kavgalarını bir kenara bırakıldığı toplumun tamamını kucaklayan bir anlayışın, bir yapının altıdır.” İfadelerini kullandı.

İlçede halkın genel görüşü ise 30 Mart’taki Mahalli idareler seçimlerinin geçmiş yıllarla göre çok farklı geçeceği, bu seçimlerin partiler üstü bir tercih meselesi olacağı, burada asıl meselenin partilere bağımlı olarak hareket etmekten ziyade ilçeyi geriye götüren, ben merkezli yapıya karşı olacağı dillendirilirken, burada ki asıl meselenin de zihniyet değişikliğine ihtiyaç duyulması olduğu halk arasında yaygın düşünce olarak kabul görmektedir.

Önümüzdeki günlerde Başkan Adayı Tekin’in de konu ile ilgili kamuoyuna bir açıklama yapması bekleniyor.