SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğankent Nüfusu Kan Kaybediyor

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2017 23:15
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2017 23:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Doğankent Nüfusu Kan Kaybediyor
Süttaşı Haber İnternet Sitesi Köşe Yazarlarından Adnan Yazıcı tarafından kaleme alınan makalede çarpıcı tespitlere yer verildi.

Yazıcı’nın “Doğankent Nüfusu Kan Kaybediyor” başlıklı makalesinin tamamı şöyle;

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi 2016 Sonuçlarını açıkladı.

Türkiye nüfusu 31 Aralık 2016 tarihi itibarıyla 79 milyon 814 bin 871 kişi oldu. Giresun İlimizin nüfusu ise bir önceki yıla göre % 4,16 artışla 444.467 oldu. Doğankent ilçemizde ise bir önceki yıla oranla büyük bir nüfus azalmasının olduğu görülüyor.

Türkiye’de ikamet eden nüfus 2016 yılında, bir önceki yıla göre 1 milyon 73 bin 818 kişi arttı. Erkek nüfus 40 milyon 43 bin 650 kişi olurken, kadın nüfusu 39 milyon 771 bin 221 kişi oldu. Buna göre toplam nüfusun %50,2’sini erkekler, %49,8’ini ise kadınlar oluşturdu. Türkiye’nin yıllık nüfus artış hızı, binde 13,5 olarak gerçekleşti.

Giresun İlimizde 2015 yılı nüfusu 426.686 iken 2016 yılında % 4,16 artışla 444.467 olarak gerçekleşti.

İlçeler içerisinde Doğankent, Eynesil, Keşap ve Şebinkarahisar’ın nüfusunda bir önceki yıla oranla düşüş meydana geldi. En büyük düşüş % 3,77 oranıyla Keşap olurken onu % 2,31 oranıyla Doğankent izledi. Eynesil % 0,58 ve Şebinkarahisar % 02 şeklinde düşüşü yaşadı. En çok nüfus artış oranı % 41,25 ile Alucra olurken onu % 12,21 ile Dereli ve % 8,14 ile Güce takip etti.

Bölgemizin önemli bir sorunu haline gelen nüfus azalması il genelinde artış gösterse de özellikle ilçemiz Doğankent için çok büyük bir azalmanın yaşanmasına neden oldu. Nüfus artış hızının bir önceki yıla göre % 2,31 oranında azalmasıyla 2015 yılında 6.385 olan nüfusumuz 2016 yılında 6.239’a düştü. Bu nüfusun 3161’i ilçe merkezinde ikamet ederken 3078’i köy kayıtlarında yer aldı.

İlçemizin nüfusunun sürekli olarak düşmesi tehlike çanlarının çalmasına neden oldu. Her yıl rutin olarak düşen nüfusumuzun en büyük nedeni olarak işsizlik görülüyor. Birkaç gün önce gurbete giden bir vatandaşımız “nüfus azalmasının nedeni işsizlik. İşsizlik giderilirse gerisi gelir” dedi.

Daha iyi şartlarda yaşamak isteyenlerin de ilçeden ayrıldıkları görülüyor. En yakınımızda yer alan Tirebolu’dan Doğankentlilerin yoğun olarak ev aldıkları gözlemleniyor. Gereken önlemlerin alınmaması durumunda ilçemizin ilçelik vasfının da önümüzdeki yıllarda tehlikeye girebileceğini şimdiden kestirmemek mümkün değil.

Peki neler yapılabilir? Öncelikli olarak proje ekibi oluşturulmalı ve bu ekip kendi çapında neler yapılabilir? Sorusuna istinaden çözüm yolları bulmalıdır. Gurbette yaşayan vatandaşlarımız ile yoğun istişarelere girilip onların desteğinin alınması istenebilir. Onların kafalarında inanıyoruz ki bin bir çözüm yolu vardır.

İşsizliği önleyebilecek iş istihdamlarının artırılmasına yönelik olarak çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu bir fabrika olabileceği gibi geniş çaplı işletme de olabilir. Fabrika fındık, hayvansal ürünler, meyve ve ağaç ürünlerine yönelik olarak oluşturulabilir.

İlçemizde Tirebolu Meslek Yüksek Okuluna bağlı olarak açılan Doğankent Ek Hizmet binasında öğrenim gören öğrencilerin sayılarını artırmak için farklı bölümlerin bir an önce açılması gerekiyor. Diğer taraftan ilçemizde ortaöğretim öğrenci sayıları oldukça düşmüş durumda. Toplam lise öğrenci sayısı 100 rakamını bile bulmuyor. O halde Doğankent’te öğrencileri tutmak için iyi bir Anadolu Lisesi veya son değişiklikle Mesleki ve Teknik Eğitim bünyelerinde açılan Sağlık Meslek liselerinin açılması üzerine kafa yorulmalıdır.

İlçemizde turizmin canlandırılması ve kalıcı hale getirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.

Sonuç olarak; nüfusu hızla azalan Doğankent için hep birlikte kafa yorarak çalışmalar yapılması gerekiyor. Ama öncelik idari ve siyasi görevlerde bulunan yöneticilerimizde. Önlem almazsak yarın çok geç olabilir.”

Kaynak: Adnan YAZICI- Süttaşı Haber (http://www.suttasihaber.com/makale/adnan-yazici/dogankent-nufusu-kan-kaybediyor/54.html)
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.