SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dev Linux sürümüne sert sözler...

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2012 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2012 16:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com


Dev Linux sürümüne sert sözler...

Açık kaynak kodlu yazılımlar, dev şirketlerin geliştirdiği kapalı yazılımların aksine içeriklerine bakılmasına ve gizliliğinizden emin olmanıza izin veriyor. Açık kaynak kodlu yazılımlarda değiştirmek istediğiniz yerleri dilediğiniz biçime sokmanız da mümkün oluyor. Ancak her açık kaynak kodlu yazılım, gizliliğinize o kadar da saygı göstermiyor olabilir.

En ünlü Linux dağıtımlarından Ubuntu, bilgisayarınızda yaptığınız yerel aramaları Canonical'a (Ubuntu'nun arkasındaki şirket) gönderiyor. Canonical ise bu bilgileri Amazon'a yolluyor. Gönderilen bilgilerin kime ait olduğu anlaşılmadığı söyleniyor, ancak bu yine de bazılarımız için rahatsız edici bir durum.

Free Software Foundation'ın kurucusu Richard Stallman, Canonical'ın bu politikasına karşı mücadele verenlerden bir tanesi. Stallman'a göre Canonical buradan gelir elde ediyor ve ücretsiz yazılımlara yatırıyor bile olsa bu yanlış. Free Software Foundation, ücretsiz yazılımın bir sosyal hareket olduğunu düşünüyor ve böyle davranışlardan uzak durulmasını bekliyor.

Linux Slashdot forumunda ise Ubuntu'nun bu işlevine alternatifler öneriliyor. Konuşulan alternatifler arasında kurulum sırasında "Ubuntu'nun isimsiz bilgi toplamasına izin veriyor musunuz?" gibi bir soru sorulması var. Bu arada Linux Mint, Elemenatry gibi Ubuntu'yu temel alan dağıtımların bu işlevi ortadan kaldırıp kaldırmayacağı da merak konusu.

Resimlerle: Linux kullanan 10 inanılmaz cihaz!

 



Kaynak: http://teknoloji.milliyet.com.tr/dev-linux-surumune-sert-sozler-/sektorel/haberdetay/11.12.2012/1640386/default.htm



Etiketler: yazılım , Amazon , olabilir
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.