SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çatalağaç Köyündeki Maden Kapatılma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Giresun İli Doğankent İlçesi, Çatalağaç Köyü sınırlarında bulunan Alagöz Maden San. Ve Tic. A.Ş.’nin Bakır-Kurşun-Çinko Madeni (flotasyon) Zenginleştirme tesisi ili ilgili son günlerde medyada yer alan haberler üzerine maden işletmesine Giresun Valiliği tarafından para cezası kesildi.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2022 22:17
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2022 20:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Çatalağaç Köyündeki Maden Kapatılma Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Geçtiğimiz günlerde Doğankent ilçesini ziyareti sırasında, kendisine madenin çevreye verdiği zararlar konusunda bilgi verilmeden sorulan bir soru üzerine verdiği cevabın yanlış anlaşılmalara sebep verilecek şekilde haberleştirilmesi üzerine yetkilileri harekete geçiren Giresun Valisi Enver Ünlü'nün maden işletmesinin faaliyetlerinin sıkı takip altına alınması talimatını verdiği anlaşıldı.

Edindiğimiz bilgilere göre olay; Vali Ünlü’nün Doğankent ilçesini ziyaret edeceğini haber alan Çatalağaç köyünden bir vatandaşın, madenin çevreye verdiği olumsuzluklarla ilgili hazırladığı bir dosyayı sunmak üzere sivil vatandaşlara kapalı olan toplantıya Çatalağaç Köyü muhtarı ile birlikte katılmasıyla patlak vermiş.

Söz konusu vatandaş, toplantı sırasında köy muhtarına, madenle ilgili yaşanan olumsuzlukları muhtarın gündeme getirmesinin uygun olacağını, kendisinin bu toplantıda konuşmasının yanlış olacağını, Köy Tüzel Kişiliğini temsile haiz kişi olarak konunun muhtar tarafından gündeme getirilmesini talep etmiş. Köy muhtarı da maden firmasının çalışmalarını çevreye verdiği zararları açıkça dillendirmeden üstü kapalı bir şekilde dile getirmiş. Yine toplantıda bulunan bazı yerel yöneticiler de firmanın ilçeye büyük istihdam sağlamaya başladığını, bazı yasal prosedürlere takılarak çalışmalarını ilerletemediğini iletmişler. Bunun üzerine Vali Ünlü’de ilçeye katkısı olacaksa gerekli kolaylığın sağlanması için yerel yöneticilerin de yardımcı olmaları gerektiğini dile getirmiş.  

Bu olay kamuoyuna gerçeklerde olduğu gibi değil de Vali sanki Doğankent’e bu madene kolaylık sağlanması için toplantı yapmaya gelmiş gibi lanse edilmişti. Hâlbuki toplantının gündeminde olmamasına rağmen konuyu o toplantıda gündeme getiren Vali Ünlü’nün kendisi değil Çatalağaç Köyü Muhtarı ve yerel yöneticilerin olduğu algı haberleri sonrası ortaya çıkmıştı.

Haberin kamuoyuna farklı şekilde yansıtılması üzerine de bu konuda sitemizde de farklı görüşlerin düşüncelerine yer verilerek haberleştirilmiş ve bu tarz haberlerin amaca odaklı değil kişiye odaklı dar çerçeveden bakılan bir yaklaşım olduğu anlatılmaya çalışılmıştı.

Daha sonra vatandaşlar tarafından çekilen bazı görüntülerin kamuoyu ve yetkililerle paylaşılması üzerine Valilik tarafından olayın araştırılması için bölgeye ilgili kamu kurumlarından oluşan heyet gönderilerek, gerekli çalışmaların başlatıldığı anlaşıldı.

Valilik tarafından yapılan yazılı açıklamada; “İlgili kurumlar tarafından söz konusu alanda alınacak önlemler ve yapılacak imalatlar hakkında ilgili firmaya gerekli uyarılar yapılmış olup Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Giresun İl Müdürlüğü tarafından da 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. Maddesi kapsamında İdari Para Cezası uygulanarak, çevreye verilen olumsuzluğun giderilmesi için süre verilmiştir” denilerek maden firmasının idari yaptırıma uğradığı açıklandı.

Yine aynı açıklamada “Çevrede yaşanan olumsuzlukların bertaraf edilmesi ve bundan sonraki süreçte yaşanabilecek muhtemel olumsuzlukların giderilmesi için konu Valiliğimiz tarafından hassasiyetle takip edilmektedir” denilmek suretiyle de firmanın bundan sonra sıkı takip altında olacağına vurgu yapıldı.

Yapılan haberlerde iddia edildiği gibi söz konusu firmanın arkasında Giresun Valisinin olmadığı bu yaptırımlarla anlaşılıyor. Alınan bilgilere göre firmaya verilen uyarıda, verilen süre içerisinde meydana gelen olumsuzluklar giderilemeyip veya sonraki süreçlerde de benzer olumsuzlukların tekrarı halinde firmaya daha ağır cezalar verilerek, madenin kapatılacağı bildirilmiş.

Henüz üretim aşamasına geçmediği halde köy halkının büyük tepkisini çeken, dere yataklarına inen topraklar nedeniyle çevreye bu kadar zarar verdiği iddia edilerek sürekli şikayet edilen madenin, bu köyde işletme aşamasına geçtiği zaman daha büyük baskılarla karşı karşıya kalacağı ileri sürülüyor.

Yine alınan bilgilere göre bu şekilde şikâyet ve baskılara maruz kalmaya dayanamayan firmanın kısa süre içerisinde bir önceki maden firması gibi bu bölgedeki faaliyetlerine son vereceği tahmin ediliyor.

Doğankent ilçesinde 2 köy ve 1 mahallede de işletme ruhsatı bulunduğu öğrenilen firmanın Çatalağaç Köyündeki faaliyetlerine ara vererek işletme maliyetleri yönünden daha uygun maden alanlarında faaliyetine devam edebileceği belirtiliyor.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.