SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu Eser Rüşan Özden’indir!...

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2022 00:05
Haber Güncellenme Tarihi: 27.04.2022 00:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Bu Eser Rüşan Özden’indir!...
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Giresun’da 26 Şubat 2019 Salı günü halka hitaben yaptığı konuşmasında “Harşit Tabiat Parkı” teklif sahasının resmen ilan edildiğini açıkladı.

Doğankent’in eski Kaymakamlarından Uğur Köroğlu’nun 2016 yılında çalışmalarını başlattığı, dönemin Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İlçe Başkanı olan, 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde AK Parti’den Doğankent Belediye Başkanı Adayı gösterilen başarılı siyasetçilerimizden Rüşan Özden’in gayret ve ısrarlı takipleri sonucunda, belki de Doğankent’in makus tarihini değiştirecek önemli bir proje daha resmiyet kazanmış oldu.

Şimdilerde, ilçeye sağlayacağı kazanımlar bazı kesimler tarafından tam olarak idrak edilememiş olmasına karşılık, ülkemizin ve bölgemizin geleceğinin turizmden geçtiği ve yapılan çalışmaların ve yatırımların da bu alanlara kaydırıldığı günümüzde böyle bir projenin hayata geçirilmesi Doğankent için Tren yolundan, yapılan HES’lerden daha büyük bir proje olacağı aşikardır.

Özellikle Trabzon, Rize ve Gümüşhane’nin turizm hamleleri ile kalkınma trendine girdiği bölgemizde, son yıllarda Giresun ilinin de yatırım ve projelerini bu alanlara kaydırması ile bakir doğal güzellikleri ile dikkatleri üzerine çeken Giresun, turizm alanında bir ivme kazanmaya başladı.

Kuzalan Şelalaleri, Mavi Göl, Kümbet, Koçkayası, Yedi Değirmenler gibi doğa turizmine yönelik proje ve çalışmaların hız kazandığı Giresun’da, turizm pastasında pay alma adına Doğankent ilçemiz için önemli projelerin başında yer alan “Harşit Tabiat Parkı” teklif sahasının Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Giresun mitingi öncesi 30 bine yakın Giresunlunun huzurunda açıklanması Belediye Başkan Adayı Rüşan Özden için önemli ve kayda değer bir başarı olarak dikkat çekti.

İlçe başkanlığı döneminde yaptığı başarılı çalışmalar ve önemli projeleri tek tek hayata geçirmesi ile birlikte Giresun kamuoyunda başarılı bir siyasetçi olarak kabul görmeye başlayan Özden’in 31 Mart Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesinde Doğankent Belediye Başkanlığını kazanması halinde devam eden projelerini de daha iyi takip ederek, sonuçlandırması için bir fırsat olarak görülmektedir.
AK Parti iktidarının nimetlerinden, yerel yöneticilerin girişimleri ile pek fazla pay alamayan Doğankent ilçesinde, 3-4 yıldır Rüşan Özden’in çabalarıyla ve başarılı diyalogları ile birçok önemli yatırım tamamlanmış veya devam etmektedir. Tabiat Parkı’nın ilanı ile birlikte Özden’in üzerinde durduğu bir diğer önemli konu olan Doğankent- Kavraz Vadisi Yayla Yolu güzergahının da Kazıkbeli Yaylasına kadar asfalt ve beton olarak kısa sürede tamamlanması mümkün olacaktır. Zira Özden’in bu konudaki çalışmaları ve kamuoyu ile yaptığı paylaşımlar bu konularda önemli mesafeler kat edildiğinin göstergesidir.

Harşit Tabiat Parkı teklif sahasının çalışmalarına başlandığı 2016 Mart ayından itibaren yaklaşık 3 yıl gibi bir zamanda gelinen nokta büyük bir başarı kabul edilirken, Doğankent Belediye Başkan Adayı Rüşan Özden’in projenin bu seviyeye gelinmesindeki katkısı çok büyük olurken, özellikle bu projenin anlatılması ve kabul edilmesinin sağlanması için dönemin Valisi Hasan Karahan başta olmak üzere; o dönemin 12.Bölge Müdürü Mustafa Bulut, DOKAP Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce başta olmak üzere birçok üst düzey yöneticiyi tabiat parkı teklif sahasına getirerek projenin bu aşamaya gelmesinde büyük emeği olmuştur.

Özden’in; dönemin kaymakamları Uğur Köroğlu ve Mustafa Ayvat, Giresun Şube Müdürü Ertan Kuduban, DSİ 226.Şube Müdürü Ogün Şükrü Turan, bir önceki Şube Müdürü Mehmet Geldi gibi yereldeki paydaşlar ile de uyumlu bir çalışma sergileyerek projenin bugünkü safhaya gelmesinde çok büyük etkisi ve katkısı bulunurken, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin açıklaması ile de mutlu sonun başlangıcına ulaşılmış oldu.

Çatalağaç ve Doymuş Şelalelerinin, Giresun il merkezine 80 km.(1 saat mesafede) Doğankent ilçe merkezine ise 5 km. mesafede olması, Harşit Çayı’na akan Çatalağaç köyünde Eriklik deresi ve bunun kolu olan Verdese deresi ile Doymuş köyünden Harşit çayına akan Üzümce ve Uzunkaya derelerinin Harşit Çayına döküldüğü yerde bulunan 3 adet şelale ve doğal güzelliği tabiat parkının en önemli parçaları arasında yer alırken, bölgenin tehlikeye maruz, kaybolmaya yüz tutmuş, doğal yolla oluşmuş ender, emsalsiz, nadir orman, su ve kaya ekosistemlerinden oluşan bitki örtüsü ve yaban hayatı özellikleri ile kendine özgü ekosistem biyolojik çeşitliliğini de diğer güzellikleri arasında yer almaktadır.

Bölge; ekosistem biyolojik zenginliğinin yanı sıra aynı zamanda manzara bütünlüğü içinde halkın dinlenme ve eğlenmesine uygun tabiat alanlarından olması nedeniyle 2016 yılı Haziran ayında Tabiat Parkı olarak tescili için Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne teklif edilmiş ve Orman ve Su İşleri Bakanlığında Tescil edilmeyi beklemekteydi.

TABİAT PARKININ ÖZELLİKLERİ

Harşit Tabiat Parkı teklif sahası ile ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı 12.Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürlüğü yetkilileri tarafından verilen bilgide; Teklifi yapılan alanın 49,71 hektar orman arazisi 1,33 hektar ölçüm dışı su olmak üzere toplamda 51,04 hektar olduğu belirtildi.

Verilen bilgilere göre; Çatalağaç Köyünde Eriklik ve Verdese deresinin Harşit Çayına aktığı kısımda kademeli inerek 4 şelale oluşturmaktadır. Bu şelalelerden 1 tanesi yaklaşık 25 metreden akmakta, yol kenarında bulunan şelale ise yaklaşık 20 metreden akmaktadır. Bu kısımda tarihi çalışır vaziyette bir değirmen bulunmaktadır.

Doymuş köyünde Değirmen derenin Harşit çayına ulaştığı noktada yaklaşık 20 metreden akan görünüşü ve peyzaj değeri olan bir şelale bulunmaktadır. Bu şelale de köy içerisinden 3 kademeli şekilde Harşit çayına akmaktadır.

Doymuş köyünde Uzunkaya deresinin Harşit çayına döküldüğü kısımda yaklaşık 15 metreden dökülen başka bir şelale de bulunmaktadır.

Bölgede Orman Ekosistemi ile Akarsu Ekosistemi kısmen de Kaya Ekosistemi gözlenmektedir. Karışık Orman Ekosistemi; Bozuk Kızılağaç, Kızılağaç, Bozuk Meşe, Meşe, Gürgen gençliği, Kayın, Kayın gençliği, Kestane gençliği, Ladin, genç Fındık ile su kenarlarında bulunan Çınar, Dişbudak, Söğüt, Kavak, Akçaağaç, Karaağaç, Düdüklük, orman ekosistemini oluşturmaktadır.

Kayalık Ekosistem; Şelalelerin etrafında sert kayaçlar halinde ve Çöten mevkii ve bu mevkiinin karşısında kalan Doymuş köyü kısmında kayaçlar halinde gözlenmektedir.










Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.