SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ABD’nin Türkiye kararı değişti

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2012 09:14
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2012 09:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com


ABD’nin Türkiye kararı değişti


Şubat ayında yürürlüğe girecek yeni bir yaptırımla, İran’ın petrol gelirlerini “kilitlemeye” hazırlanan ABD yönetimi, İran’dan ham petrol alımlarını önemli ölçüde düşürmeye devam ettikleri gerekçesiyle aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 9 ülkeye daha önceden tanıdığı yaptırım muafiyetini uzattı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, yaptığı yazılı açıklamada, ABD ve uluslararası toplumun, nükleer programıyla ilgili kaygıları tam olarak giderene kadar İran rejimi üzerindeki baskıyı sürdürmeye kararlı olduğunu vurguladı.
 
Clinton bu bağlamda, Türkiye, Çin, Hindistan, Malezya, Güney Kore, Singapur, Güney Afrika, Sri Lanka ve Tayvan’ın, İran’dan ham petrol alımlarının hacmini daha da düşürmelerinden ötürü, 2012 Mali Yılı Ulusal Savunma Yetki Yasası’nın (NDAA) 1245 sayılı bölümünde yer alan yaptırımlardan tekrar muaf tutulmaya hak kazandığını belirtti. Bakan Clinton, bunun sonucunda, NDAA’in 1245 sayılı bölümünde yer alan yaptırımların bu 9 ülkedeki finansal kuruluşlara süresi uzatılabilecek şekilde 180 günlük dönem için daha uygulanmayacağını ve bu yöndeki bildirimi Kongre’ye sunacağını kaydetti.

PATATESE GEREK KALMADI

Kararda, İran’a karşı uygulanan yaptırımların kapsamının genişletilmesi konusunda ABD ile görüşmelerde dile getirilen “İran’dan gaz almayın derseniz bu İran yaptırımı değil Türkiye yaptırımı olur” uyarısının da etkili olduğu öne sürüldü.

Bilindiği gibi Enerji Bakanı Taner Yıldız nakit transferi konusunda Enerji Bakanlığı olarak kendilerini sadece doğalgazın temininin ilgilendirdiğini söyleyerek, “Tüpraş TL, BOTAŞ dolar olarak ilgili yere ödeme yapıyor; sonra virmanlanıyor. Gerisi bizi ilgilendirmiyor. Doğalgaz karşılığında ne verildiği önemli değil; altın olur, patates olur, başka şey olur” demişti.



Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/abd-nin-turkiye-karari-degisti/ekonomi/ekonomidetay/08.12.2012/1638886/default.htm



Etiketler: ABD , Türkiye , doğalgaz , Hindistan , Hillary Clinton , İran , ham petrol , Malezya , Singapur , Sri Lanka , Afrika , Güney Kore , Güney Afrika , TÜPRAŞ , Kore , Tayvan , Taner Yıldız , nükleer , Çin , dolar , Dışişleri , 2012 , sadece
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.