SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Karadeniz Ailesinin Doğayla Mücadelesi

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2017 15:53
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2017 15:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dogankentgazetesi.com
Karadeniz Ailesinin Doğayla Mücadelesi
 Bölgemizde ve ilimizde etkili olan yoğun kar yağışı nedeniyle hayatı olumsuz etkileyen ağır kış şartları, Doğankent’te geçimini hayvancılıkla sağlayan çiftçilerin zor günler geçirmesine neden olurken, olumsuz hava şartlarına rağmen özellikle küçükbaş hayvanlarını kışlalara götüren çobanlar, tehlikeli ve zor şartlar altında koyunlarının beslenmesini sağlamaya çalışıyorlar.

Doğankent ilçesinde sayıları yok denecek kadar azalan çobanlık mesleğini tüm olumsuzluklara rağmen sürdürmeye devam edenlerden biride ilçenin Oyraca Köyü sakinlerinden Şefik Karadeniz. İlçede en fazla koyun sürüsü olan çiftçilerin başında gelen Şefik Karadeniz, yıllardır sürdürdüğü çobanlık mesleğini oğlu Semih Karadeniz ile birlikte zorlu doğa şartlarına rağmen devam ettirmeye çabalıyor.



İlkbaharda karların erimesi ile birlikte yaylalara çıkan Karadeniz ailesi, sonbaharın son aylarına kadar yaylacılık yaptıktan sonra karların yağması ile birlikte tekrar aşağı indikleri Doğankent İlçesinde baharı getirmek için her türlü olumsuz hava şartı ile yaptıkları mücadele takdire şayan görüntüler ortaya çıkartıyor.



Geçtiğimiz günlerde etkili olan yoğun kar yağışı ile hayvanlarını bahçelerde otlatamayan Karadeniz ailesi, bölgede unutulmaya yüz tutmuş kışla tabir edilen ormanlık alanlarda, ağaçların altlarında yetişen böğürtlenlerle hayvanlarını beslemeye çalışırken, Semih Karadeniz, sosyal medya üzerinden paylaştığı fotoğraflarla ne kadar zorlu şartlar altında hayvancılık yapıldığını da adeta haykırırcasına gözler önüne sererken, yaptığı işi ne kadar sevdiğini de zaman zaman kısa cümlelerle dile getirmektedir.

Karadeniz ailesinin bu zorlu mesleği icra ederken en büyük yardımcıları arasında kuşkusuz, gece gündüz sürülerin güvenliğini sağlayan Çoban Köpekleri başköşede yer almaktadır.



Her türlü olumsuz hava şartlarına rağmen birçok insanın yaşayamadığı güzellikleri de yaşama fırsatı elde eden çobanların en büyük keyiflerinden biri de “Çoban Ateşi” denilen ateşte ısınmak ve ıslak elbiselerini kurutmak geliyor.



Bölgemizde hayvancılığın yok olmaya yüz tuttuğu günümüzde işine sevdalı böyle çiftçilerin hibe desteklemeleri başta olmak üzere her türlü teşvik primlerinden faydalandırılmasının sağlanarak, üreticilerin desteklenmesi için yetkililerin harekete geçmesi önem arz etmektedir.










Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Doğankent Gazetesi, Harşit Vadisi'nin Sesi
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.